20’lik Diş
20’lik diş, çoğu insanın onlu yaşlarının sonlarında veya yirmili yaşlarının başında aldığı üçüncü ve son azı dişleri grubudur. Onlar bilgelik dişleri olarak adlandırılırlar çünkü bilge olmak için yeterince büyüdüğünde ortaya çıkmaları gerekir. Ancak herkes 20’lik dişlerini çıkarmaz.
Çoğu yirmi yaş dişi herhangi bir soruna neden olmaz. Ancak bazen diğer dişleri sıkıştırabilir ve ağrıya neden olabilirler. Ayrıca enfekte olabilirler. Yirmilik dişleriniz etkilenmişse (diş etinin altında kalmışsa), enfeksiyon kapma olasılıkları daha yüksektir.
Yirmilik dişleriniz sorunlara neden oluyorsa, diş hekiminiz veya ortodontistiniz bunları çıkarmanızı önerebilir. Prosedür genellikle oldukça basittir. Diş hekimi veya ağız cerrahı, yirmilik dişlerinizin etrafındaki alanı uyuşturacaktır. Sonra dişi çıkarmak için sakızı kesecekler.
İşlemden sonra biraz ağrı ve şişlik olabilir, ancak birkaç gün içinde geçecektir. Ayrıca dudaklarınızda ve dilinizde biraz uyuşma olabilir. Bu normaldir ve birkaç saat içinde geçmelidir.
Yirmilik dişlerinizi çektirdiyseniz, birkaç gün sakinleşmeniz gerekebilir. Yumuşak yiyecekler yemek ve buz torbası kullanmak ağrı ve şişmeye yardımcı olabilir.
Bu nedenle, sorunlara neden olan yirmilik dişleriniz varsa, diş hekiminizle bunları çektirmek için konuşun. Oldukça yaygın bir prosedürdür ve ağrı ve enfeksiyondan kaçınmanıza yardımcı olabilir.
20’lik Diş Çekimi
20’lik diş çekimi, bir veya daha fazla yirmi yaş dişini, (ağzınızın arkasındaki dört büyük azı dişini) çıkarma işlemidir. Yirmilik dişleriniz gömülü ise (sıkışmış ve normal şekilde çıkamıyorsa) çekilmeleri gerekebilir. Gömülü yirmi yaş dişleri ağrıya, enfeksiyona, diğer dişlerde hasara ve diş eti hastalığına neden olabilir.
Yirmilik dişler genellikle onlu yaşların sonlarında veya yirmili yaşların başında çıkar. Pek çok insan, normal konumlanmış ve herhangi bir soruna yol açmayan yirmi yaş dişlerine sahiptir. Bu durumlarda herhangi bir tedavi gerekli değildir.
Ancak gömülü veya kısmen çıkmış yirmi yaş dişleri komşu dişlere, çene kemiğine veya sinirlere çapraşıklık yapabilir veya zarar verebilir. Ayrıca temizlenmesi daha zordur, bu da diş çürümesi ve diş eti hastalığı riskini artırır.
Yirmi yaş dişleri çekilirse, genellikle ayakta tedavi ortamında bir ağız cerrahı tarafından yapılır. Ağzınızı uyuşturmak ve prosedür boyunca uyumanızı sağlamak için muhtemelen genel anestezi veya lokal anestezi verilecektir.
Dişler çekildikten sonra, kanamayı durdurmaya yardımcı olmak için yuvalar genellikle gazlı bezle doldurulur. Ağrı kesici için bir reçete verilebilir. Ağzınız iyileşirken muhtemelen yumuşak yiyecekler yemeniz gerekecek.
Çoğu insan 20’lik diş çekimi sonrası birkaç gün içinde iyileşir. Dry Socket gibi komplikasyonlar nadirdir ancak oluşabilir.
Dry Socket Nedir?
Dry socket, diş çekildikten sonra oluşabilecek bir durumdur. Bir diş çekildiğinde, altındaki kemiği ve sinirleri korumaya yardımcı olmak için genellikle boş yuvada bir kan pıhtısı oluşur. Bu kan pıhtısı yerinden çıktığında veya ekstraksiyon bölgesi iyileşmeden önce çözüldüğünde kuru bir yuva oluşur.
Dry socket, iyileşmeyi geciktirebilen ağrılı bir durumdur. İyi haber şu ki, genellikle diş hekiminiz veya ağız cerrahınız tarafından kolayca tedavi edilir.
Dry socket belirtileri ve semptomları şunları içerir:
- Diş çekildikten bir ila üç gün sonra başlayan şiddetli ağrı
- Çekim yerinden kulağınıza, gözünüze, şakağına veya boynunuza yayılan ağrı
- Dişinizin çekildiği boş görünümlü yuva
- Sokette görünen kemik
- Ağız kokusu veya ağızda kötü bir tat
Gömülü yirmi yaş dişleri de dahil olmak üzere belirli diş çekimlerinden sonra Dry socket daha yaygındır. Diş çekildikten sonraki ilk 24 saat içinde sıvı içmek için sigara içiyorsanız veya pipet kullanırsanız Dry socket oluşma olasılığı daha yüksek olabilir.
Dry socket tedavisi genellikle iyileşmeyi hızlandırmak ve ağrıyı hafifletmek için boş sokete ilaçlı bir pansuman yerleştirmeyi içerir. Bazı durumlarda, diş hekiminiz enfeksiyonu önlemeye yardımcı olmak için antibiyotik reçete edebilir.
Diş çekildikten sonra sigara içmemek ve pipet ve gazlı içeceklerden kaçınmak dahil olmak üzere diş hekiminizin veya ağız cerrahınızın talimatlarını izleyerek Dry socket’in önlenmesine yardımcı olabilirsiniz.