İçindekiler
Alerji Testi Nasıl Yapılır?
Alerji Testi Nasıl Yapılır?Alerji testi, bir kişinin alerjisi olup olmadığını teşhis etmeye yardımcı olan tıbbi bir prosedürdür. Genellikle bir doktor veya başka bir sağlık uzmanı tarafından yapılır. Test, vücudun olumsuz bir reaksiyon gösterip göstermediğini görmek için cildi toz akarları, evcil hayvan kepeği veya polen gibi az miktarda bir alerjene maruz bırakmayı içerir.
Alerji testleri; cilt delme testleri, yama testleri ve kan testleri dahil olmak üzere çeşitli şekillerde yapılabilir.
Alerji testinin sonuçları, doktorun hasta için mümkün olan en iyi tedaviyi belirlemesine yardımcı olacaktır. Alerjinin ciddiyetine bağlı olarak, bu, alerjenden, ilaçlardan veya immünoterapiden kaçınmayı içerebilir.
Alerji testleri, alerjilerin teşhis ve tedavisinde önemli bir araçtır. Alerjiniz olabileceğini düşünüyorsanız, en iyi hareket tarzını tartışmak için doktorunuzla konuşmanız önemlidir.
Alerji testi çeşitleri nelerdir?
Alerji testi türleri, deri delme testleri, kan testleri (RAST ve ELISA gibi), yama testleri ve intradermal testleri içerir.
Prick Testi
Prick testi, bir kişinin gıda, polen veya ilaç gibi belirli bir maddeye alerjisi olup olmadığını belirlemek için kullanılan bir tür deri testidir. Prick testi aynı zamanda delinme veya çizilme testi olarak da bilinir. Cilde az miktarda alerjen verilmesini ve reaksiyonun izlenmesini içerir.
Prick testi, genellikle bir alerji uzmanı veya doktor tarafından gerçekleştirilen basit ve ağrısız bir işlemdir. Test sırasında öncelikle cilt temizlenir ve cilde küçük bir damla alerjen damlatılır. Alerjen genellikle bir iğne veya neşter ile uygulanır. Daha sonra iğne hafifçe cilde batırılır. Birkaç dakika sonra doktor veya alerji uzmanı, bölgede reaksiyon belirtileri olup olmadığını kontrol edecektir.
Bir reaksiyon meydana gelirse, cilt kırmızı, şiş ve kaşıntılı hale gelir. Bu olumlu bir tepki olarak bilinir. Bazı durumlarda, reaksiyon birkaç saate kadar gecikebilir. Öte yandan, reaksiyon yoksa test negatif kabul edilir.
Prick testi genellikle alerjileri teşhis etmek için en güvenilir yöntem olarak kabul edilir. Doğru, hızlı ve uygun maliyetlidir. Ayrıca güvenlidir ve hiçbir yan etkisi yoktur.
Prick testi, alerji teşhisi için yararlı bir araç olsa da, kesin bir cevap vermediğini belirtmek önemlidir. Bir kişinin prick testi sonucu negatifse, alerjene hala alerjisi olabilir. Bu durumda, bir alerjiyi doğrulamak veya dışlamak için daha fazla test gerekebilir.
Prick testi, bir kişinin belirli bir maddeye alerjisi olup olmadığını belirlemenin basit ve etkili bir yoludur. Bununla birlikte, test sonuçlarının bir doktor veya alerji uzmanı tarafından yorumlanması gerektiğini unutmamak önemlidir.
Yanma Testi
Yanma testi, bir hastanın belirli maddelere alerjisi olup olmadığını belirlemenin güvenli ve etkili bir yoludur. Yaygın olarak alerji cilt testi veya alerji çizik testi olarak adlandırılan bu prosedür, varsa, alerjik reaksiyona neden olanın belirlenmesi için hastanın cildini küçük miktarlarda farklı maddelere maruz bırakmayı içerir. Alerji deri testi genellikle alerji teşhisinde ilk adımdır ve tedavi planlarını yönlendirmeye yardımcı olabilir.
Başka bir alerji cilt testi türü, intradermal test veya IDT olarak adlandırılır. Bu prosedür sırasında, bir sağlık uzmanı hastanın derisinin hemen altına az miktarda şüpheli bir alerjen enjekte edecektir. Eğer hastanın maddeye alerjisi varsa 15 dakika içinde kızarık bir bölge oluşur.
Yanma testi, yaşamı tehdit eden bir alerjik reaksiyon olan anafilaksi riski olmasına rağmen genellikle güvenlidir. Hastalar cilt testi yaptırmadan önce her zaman sağlık uzmanlarına bilinen herhangi bir alerji hakkında bilgi vermelidir.
Kan Testi
kan testi, bir kişinin vücudunda alerjik reaksiyonun varlığını belirlemek için kullanılan bir prosedürdür. Bu test türü aynı zamanda alerji testi, alerji kan testi, IgE kan testi ve RAST (Radioallergosorbent testi) olarak da bilinir. Test sırasında hastadan bir kan örneği alınır ve analiz için bir laboratuvara gönderilir. Testin sonuçları, hastanın kanındaki alerjene özgü immünoglobulin E (IgE) antikorlarının seviyesini gösterecektir. Seviyeler yüksekse, hastanın söz konusu alerjene alerjisi olduğunu gösterir.