İçindekiler
Amalgam Dolgu
Amalgam dolgu tüm dolgu türleri içerisinde en çok tercih edilen dolgu türü olarak bilinmektedir. Bu dolgu türü için tercih edilen amalgam başka bir ifade ile gümüş dolgu içerisinde yer alan civa birleşimi sayesinde amalgamı oluşturmaktadır. Tercih edilen bu dolgu türü ağız sağlığının korunmasında ve diş kaybının önüne geçilmesinde etkili olması yönü ile yaklaşık 150 yıldır en çok tercih edilen dolgular içerisinde yer almaktadır.
Amalgam Dolgu Neden Tercih Edilir?
Amalgam dolgu nedir ve neden tercih edilir, bu konuda uzun soluklu çalışmalar ortaya konulmaktadır. Tercih edilmesinin en önemli nedenlerini şu şekilde sıralamak mümkün olacaktır:
- Zararsızdır
- Uzun süre kullanım avantajı sağlar
- Ekonomik bir değere sahiptir.
- Dişin uzun süre korunmasına yardımcı olur
Bu tür avantajlardan ve sağlıklı olmasından kaynaklı olarak dolguda daha çok gümüş dolgu olarak bilinen amalgam tercih edilmektedir. Bu tür dolguların kullanılmaması gereken tek kişiler civaya alerjisi bulunan kişiler olacaktır. Aksi takdirde diğer hastaların herhangi bir sorun yaşaması söz konusu değildir.
Amalgam Dolgu Sökümü Nasıl Yapılır?
Amalgam dolgu sökümü yapılması için kişilerin mutlaka hekim kontrolünde bu süreci geride bırakmaları gerekmektedir. Bu süreç oldukça hassasiyet gerektiren bir süreçtir bu nedenle mutlaka dikkatli ve kontrollü bir şekilde bu sürecin gerçekleşmesi önemlidir. Söküm işleminde gerekli kontroller sağlanmadığı takdirde bu durum hem hekim için hem de hasta için tehlike meydana getirebilmektedir. Bu nedenle çıkarılan civa parçaları için önceden gerekli önlemlerin alınmış olması önemlidir. Bu işlemlerin gerçekleşme sürecinde nelerin yapılması gerektiği ve özellikle nelere dikkat edilmesi gerektiği Smart Protokolü ile detaylı olarak ifade edilmektedir. Bu süreçte Smart Protokolüne göre:
- Hastanın muayene edilmesi gerekmektedir
- İşlem gerçekleşmeden önce ağız temizliğinin gerçekleşmesi önemlidir
- İşlemin yapılacağı alanda mutlaka hava akımının sağlanması gerekmektedir
- Sökme işlemi gerçekleşirken tüm parçalara ulaşılarak parçaların dağılması engellenmelidir
- Yapılacak dolgunun soğuk tutulması gerekmektedir
- İşlem sırasında hekim ve hekime yardımcı olacak asistanların koruyucu kıyafetleri giymeleri önemlidir.
Amalgam Dolgu Zararları Nelerdir?
Civa kullanımı genel olarak günümüzde bu tür dolgu tekniğinin daha az tercih edilme nedenini oluşturmaktadır. Amalgam dolgu zararları için söz konusu civa süreç içerisinde insan sağlığını tehdit edebileceği yönü ile zarar meydana getirebilmektedir. Meydana gelebilecek riskler içerisinde: kalp, akciğer, böbrek, karaciğer, sinir sistemi, bağışıklık sistemi gibi vücudun önemli noktalarına yayılması söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle bu dolguyu tercih etmeden önce tüm faydalarının ve tüm zararlarının detaylı olarak öğrenilmesi ve bu şekilde tercih edilmesi süreç açısından çok daha önemli olacaktır.
Amalgam Dolgu Zehirlenme Belirtileri Nelerdir?
Amalgam yani gümüş dolgu insan vücudunda bazı istenmeyen sonuçlara sebebiyet verebilmektedir. Bu dolguyu tercih eden kişilerin içerisinde dolgu zehirlenmesi yaşayan ya da yaşama riski olan kişilerin ne tür belirtiler ile buna maruz kaldıklarını merak etmektedir. Buna göre:
- Gözde kızarıklık
- Ciltte kızarma
- Kalıcı kronik hastalıklar
- Görme kaybı
- Zatürre
- Akciğer ödemi
- Böbreklerde toksit oluşması
- Omurilik ve beyinde toksit oluşumu
- Tahriş
- Dermatit oluşumu
Sıralanan tüm bu belirtiler civa ile yapılan dolgunun vücuda girmesinden kısa bir süre sonra etkisini göstermeye başlamaktadır. Tüm bu belirtilerin aynı anda görünmesi değil birkaçının dahi görünmesi belirtilerin başladığını ve en kısa sürede gerekli müdahalelerin yapılmasının önemli olduğunu göstermektedir. Civa kısa sürede vücuda etki edebilmekte ve olabildiğince hızlı olması yönü ile kesinlikle dikkat edilmesi gereklidir. Amalgam dolgu zehirlenme belirtileri bilinmeli ve mutlaka süreç içerisinde gereken özen gösterilmelidir.