Çene Kası
İnsan vücudunda çok sayıda kas bulunmaktadır. Her biri kendisine özel çeşitli görevlere sahip olan bu kasların genel olarak hareketi destekleme, organizmanın şekil almasını sağlama gibi işlevleri mevcuttur. Çene kası da bunlardan biridir. Peki çene kası nasıl yapılır, ne işe yarar?
Çene kasları, genel olarak konuşmanın daha akıcı ve güzel olmasını sağlayan kaslardır. Halk arasındaki adı “çene kası” şeklinde olan bu kasların asıl adı “masseter kası” olarak bilinmektedir. Bu kasa yönelik egzersizlerin ve geliştirme çabalarının temel nedeni ise masseter kaslarının son dönemlerde özellikle erkek yüz güzelliği ile doğrudan ilişkilendirilmiş olmasıdır. Günümüzde köşeli çene yapısı, erkeksi ve güzel bir görüntünün olmazsa olmazlarındandır.
Masseter Kasının Güzellikle İlgisi Nedir?
Erkeklerin genel hormonel yapıları sebebiyle geniş ve iri bir kemik yapısının olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla genele hitap edebilmek adına çene yapısının da daha kemikli ve geniş olması beklentiler arasındadır. Bu, çekici bir görüntü yaratabilmenin de ön koşulu olarak görülmektedir. Bu sebeple son dönemlerde çene kası topu kullanılarak kas geliştirme çabaları artış göstermiştir.
Çene Kası Nasıl Yapılır? Çene Kası Geliştirme Egzersizleri Nelerdir?
Çene kaslarını geliştirmek için uygulanan birçok egzersiz vardır. Bu egzersizlerin uygulanma detaylarına yönelik bilgiler aşağıda verildiği gibidir.
- Masseter Kası Germe
Bu egzersiz yönteminde ağız mümkün oldukça açılmalı ve masseter kası esnetilmelidir. Uygulamanın bir günde 3’er set halinde ve her setin 10 ila 15 tekrarı kapsayacak şekilde gerçekleştirilmesi uygundur.
- Çene Kapatma
Çene kapatma egzersizi, kas germe egzersizinin tam tersidir. Bu egzersizde ağız kapatılmalı ve kapatma işlemi dişlere zarar vermeyecek bir kuvvetle gerçekleştirilmelidir. Henüz yeni başlayanlar için çenenin 20 saniye boyunca kuvvet uygulanarak kapatılması yeterlidir. Ancak çene kasları güçlendikçe sürenin biraz daha artırılmasında fayda vardır.
- Damak İttirme
Üçüncü egzersiz yönteminde ağız yine kapalı tutulmalıdır. Ancak bu kez çeneye baskı uygulanmamalı; damak, dil vasıtasıyla ittirilmelidir. Damak ittirilirken ağız açılmamalıdır. Bunu da yine günde 3 set ve her set 10 – 15 tekrarı kapsayacak şekilde yapmakta fayda vardır.
- Ses Tekrarı
Bu çalışmada O ve İ harfleri söylenecektir. Bu harfleri söylerken ağzın mümkün oldukça açılmasında, harflerin uzatılarak söylenmesinde fayda vardır. Her harf için 15 tekrardan oluşan 3 set uygulamak yeterli olacaktır.
- Çene İtme
Bu egzersizde yine ağzın kapalı olması gereklidir. Çene kası geliştirmek için ağız kapalı durumdayken ileri ve yukarı doğru itilmeli, o şekilde 10 sn boyunca tutulmalıdır. 3’er set olacak şekilde 15’er tekrar yapmak yeterli olacaktır.
Burada önemli bir not düşmekte fayda vardır. Bu egzersizlerin tamamı çene kaslarının gelişmelerini desteklemeye yöneliktir. Bu sebeple herhangi bir tedavi uygulaması olarak görülmeleri son derece yanlıştır. Tedaviye ihtiyaç duyulan durumda bir uzmana danışmak ve uzman görüşü çerçevesinde hareket etmek gereklidir.
Çene Topu Nasıl Kullanılır?
Yukarıda verilen egzersizlere ek tercih edilmesi mümkün olan bir yöntem daha vardır. O da “jawline topu” olarak da bilinen çene topu kullanımıdır. Bu topun temel kullanılış amacı, çene kaslarının gelişmesini ve yüz hatlarının belirginleşmesini sağlamaktır. “Çene topu nasıl kullanılır?” sorusunun cevabı ise aşağıda verildiği gibidir.
- Öncelikle ürünün lastik bandı kafaya sabitlenmelidir.
- Sabitlemenin yeterli olduğunun anlaşılması üzerine dişler, top üzerinde belirlenen noktada konumlandırılmalıdır.
- Top, dişlerle 10 saniye boyunca sıkılmalı, ardından çene gevşetilmelidir.
- Uzmanlar tarafından önerilen kullanım şekli, günde 3 set olacak şekilde 15’er tekrardan oluşmaktadır.
Jawline topu kullanımının, ürün tasarımına göre değişkenlik göstermesi de mümkündür. En doğru kullanım şeklini öğrenmenin yolu ise bir uzman görüşü almaktır. Bununla birlikte çene kaslarını güçlendiren, geliştiren ve belirginleştiren bu topun yanlış kullanılması baş ve çene ağrısına, hatta diş ağrılarına sebep olabilecektir. Söz konusu yan etkilerle başa çıkmanın yolu, yukarıda belirlenmiş olan ideal kullanım şeklini uygularken analizde bulunmak ve özelleştirilmiş kullanım şeklini böylelikle tespit etmektir.
Son olarak değinilmesi gereken konu diş hassasiyetidir. Dişleri hassas ve zayıf olan bireylerin çene kası topunu uzun süre sıkarak kullanması önerilmemektedir. Aksi halde diş hassasiyetinin artması ihtimali söz konusu olabilecektir. Yine yukarıda verilen kullanım şekline kademeli olarak ulaşmak, bireylerin etkileri gözlemleme imkanı bulmalarını sağlayacaktır.