İçindekiler
Çürük Diş
Çürük diş veya boşluklar, ağzınızdaki bakterilerin diş minesini yiyip bitiren asitler üretmesi sonucu oluşan dişlerde kalıcı hasarlardır. Diş minesi, dişlerinizi çürümekten koruyan sert, dış tabakasıdır.
Diş çürüğü başladıktan sonra hızla yayılabilir. Tedavi etmezseniz ağrıya, enfeksiyona ve hatta diş kaybına neden olabilir.
Dişlerinizi her gün fırçalayıp diş ipi kullanarak ve sağlıklı beslenerek diş çürümelerini önlemeye yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca kontroller ve temizlik için diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmelisiniz.
Diş çürüğünüz varsa, diş hekiminiz bunu bir dolgu, kuron veya başka bir prosedürle tedavi edecektir. Ne kadar erken tedavi görürsen o kadar iyi.
Diş Çürüğü Nasıl Geçer?
Çürük diş ile ilgili sorun yaşıyorsanız, bu konuda ne yapacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Birkaç seçenek vardır ve en iyi hareket şekli diş çürüğünün ciddiyetine bağlı olacaktır.
Çürüme erken yakalanırsa, gerekli olan tek şey basit bir dolgu olabilir. Ancak çürük dişin yapısal olarak sağlam olmadığı noktaya kadar ilerlemişse kanal tedavisi gerekebilir. En ağır vakalarda dişin çekilmesi gerekebilir.
Dişinizin çürük olabileceğini düşünüyorsanız, mümkün olan en kısa sürede bir diş hekimine görünmek en iyisidir. Hasarı değerlendirebilecek ve en iyi tedavi yöntemini önerebileceklerdir.
Diş Çürüğü Tedavi Yöntemleri
Çürük olarak da bilinen diş çürükleri, en yaygın ağız sağlığı sorunlarından biridir. Bunlara, dişlerde oluşan yapışkan bir bakteri filmi olan plak oluşumu neden olur. Plak, diş minesini yiyip çürüklere neden olan asitler üretir.
Dişteki boşlukları doldurmak için kullanılan dolgular ile çürükler tedavi edilebilir. En yaygın dolgu türü, metal karışımı olan amalgam adı verilen bir malzemeden yapılır. Diğer dolgu türleri arasında plastik ve camdan yapılmış kompozit reçineler ve altın bulunur.
Dolgular ayrıca çatlamış veya kırılmış dişleri onarmak için de kullanılabilir. Bazı durumlarda, boşluklardan ciddi şekilde zarar görmüş bir dişi kaplamak için bir taç veya başlık gerekebilir.
Diş çürükleri düzenli olarak fırçalanarak ve diş ipi kullanılarak ve şekerli yiyecek ve içeceklerden kaçınılarak da önlenebilir.
Çürükleriniz varsa, daha ciddi sorunlara neden olmadan tedavi edilebilmesi için bir diş hekimine görünmeniz önemlidir.
Diş Çürümesine Sebep Olan Etkenler
Diş çürüğü, ağızdaki bakteriler, sık atıştırma, şekerli içecekleri yudumlama ve dişleri düzgün temizlememe gibi faktörlerin bir araya gelmesinden kaynaklanır. Ağız, bazıları zararsız, bazıları ise diş çürümesine neden olabilen bakterilerle doludur. İnsanlar şekerli yiyecekler yediğinde, ağızdaki bakteriler şekeri asitlere dönüştürür. Bu asitler daha sonra dişlerdeki mineyi yiyerek çürüklere neden olur. Çürükler tedavi edilmezse ağrıya, enfeksiyona ve sonunda diş kaybına neden olabilir.
Rüyada Çürük Diş Görmek
Çoğumuz dişlerimizin bir noktada düştüğünü hayal etmişizdir. Dişlerle ilgili rüyalar aslında oldukça yaygındır. Genellikle hayatımızdaki stres veya endişe zamanlarında ortaya çıkarlar.
Rüya, sizi endişelendiren veya kendinizi bilinçli hissetmenize neden olan bir şeyin sembolü olabilir. İşinizle, ilişkilerinizle veya fiziksel görünümünüzle ilgili olabilir. Rüya aynı zamanda bilinçaltınızdan ağız sağlığınıza dikkat etmeniz için bir uyarı olabilir.
Rüyada çürük diş görmek ile ilgili merak ettiğiniz cevaplar var ise rüyanın sizin için ne anlama gelebileceğini düşünmek için biraz zaman ayırmanız önemlidir. Hayatınızda stres veya kaygı mı yaşıyorsunuz? Ağız sağlığınız için endişeleniyor musunuz?
Rüyayı ve sizin için neyi temsil edebileceğini düşünün. Ağız sağlığınızla ilgili endişeleriniz varsa, kontrol için diş hekiminizi ziyaret ettiğinizden emin olun. Stres veya endişe yaşıyorsanız, bununla başa çıkmanın sağlıklı yollarını bulmaya çalışın.