Diş apsesi diş ve dişetinde ağrı, acı, şişme gibi etkilere yol açabilen bir rahatsızlıktır. Sinirlerde ve diş etinde etkili olan apselerin tedavi edilmesi gerekir. Aksi durumda birçok sorunla karşılaşılır. Diş apsesi üç ayrı türde ortaya çıkabilir.
Periapikal apse, periodontal apse ve gingival apse şeklinde görülen bu rahatsızlık ağrılı bir süreç yaşanmasına neden olur. Kişinin yaşam kalitesini düşüren ağrılı ve acılı olarak seyreden rahatsızlık diş hekimi tarafından tedavi edilmelidir.
Diş apsesi bakteriyel enfeksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkar. Dişlerde ya da diş etlerinde görülen irin birikintisi bu rahatsızlığın belirtilerinden biridir. Diş etlerinde oluşan hassasiyet, yutma sırasında zorlanma, ağız açılırken acı hissetme, ağız içindeki hoş olmayan tatlar da belirtilerden bazılarıdır.
Diş apsesinin tedavi edilmesi gerekir. İhmal edilmemesi gereken bu rahatsızlığın tedavi edilmediği takdirde vücuda zararı olur. Burada üreyen mikroorganizmaların vücudun diğer bölgelerine yayılması söz konusu olduğunda farklı problemler ortaya çıkabilir.
İçindekiler
Diş Apsesi Nasıl Geçer?
Diş apsesi dişlerde veya diş etlerinde oluşan iltihaplanmadır. Kişinin herhangi bir gıdayı yerken aniden oluşan acı ve ağrı hissi belirtiler arasındadır. Ayrıca diş etinde oluşan şişlikler, kızarıklıklar ve ağrılar da diş apsesi ile ilgilidir.
Diş apsesi nasıl geçer? Merak edilenler arasında yer alır. Öncelikle kişide belirtilerin ortaya çıkması ile birlikte bir diş hekimine başvurulması gerekir. Diş hekimi tarafından yapılacak fiziksel muayene sırasında dişin durumu hakkında fikir edinilebilir. Bunun yanında diş doktorunun gerekli görmesi halinde dişin röntgeni de istenebilir.
Diş Eti Apsesi Nedir?
Diş eti apsesi diş etinde görülen bir tür rahatsızlıktır. Diş kökünde ortaya çıkan bir apse için kanal tedavisi gerekli olabilirken diş eti apselerinde antibiyotik içerikli ilaçlarla tedavi uygulanmaktadır. Bazı apse türlerinde kanal tedavisinin de yetersiz olabilmesi mümkündür.
Diş eti apsesi görüldüğünde diş doktorunun kontrolü altında diş etinde temizleme yapılması gerekli olur. Bu alanların hijyen koşulları gözetilerek temizlenmesi gerekirken içindeki iltihabın da dışarı atılması gerekir.
Diş Apsesi Nedir?
Diş apsesi nedir? Dendiğinde dişin yapısında ortaya çıkan iltihaptan söz edilmesi gerekir. Diş apsesine bakteriyel enfeksiyonlar yol açar. Tedavisi zorunlu bir diş rahatsızlığı olması nedeni ile diş hekimine gidilmesi gerekir.
Diş apsesi görülmeden önce ağız bakımlarının ihmal edilmemesi gerekmektedir. Sık sık yapılması gereken işlemlerden biri de ağız gargarasıdır. Apsenin ortaya çıktığı bölgenin iyileşme sürecinde zorlanmaması gerekir. Bunun yanı sıra ağız ve diş temizliğine de dikkat edilmelidir. Dişlerin diş ipi ile temizlenmesi, düzenli olarak fırçalanması önemli bir ayrıntıdır.
Diş Apsesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Augmentin diş apsesi tedavisi için kullanılan bir ilaçtır. Hasta diş etinde ya da dişlerinde ortaya çıkabilecek apse durumunda diş hekimine gitmelidir. Muayene sırasında teşhisin konması ile birlikte tedavi sürecine geçilir.
Fiziki muayene sırasında apsenin durumu hakkında bilgi edinilirken gerekli olması durumunda röntgen de çekilebilir. Dişte oluşan apselerde kökün etkilenmesi durumunda kanal tedavisine gerek duyulabilir. Tedavi öncesinde iltihabın kurutulması gerekir. Aksi durumda dişe müdahale yapılamaz.
Augmentin antibiyotik olarak kullanılan bir ilaçtır. Diş eti iltihaplarında doktor önerisine göre kullanılması uygun olmaktadır. Bu tür rahatsızlıklarda mutlaka diş hekimine gidilmesi gerekirken rastgele ilaç alınması da sakıncalıdır.
Diş etlerinde oluşan apseler için temizlik hijyen koşullarını yerine getirerek sağlanmalıdır. Diş etinde oluşan iltihabın alınması da gerekli olabilmektedir. Tedavi sürecinde ortaya çıkan semptomlara göre hareket edilmesi uygun olacaktır. İltihaplı bölgenin temizlenmesi sırasında bazı durumlarda cerrahi müdahaleye de gerek duyulabilmektedir.