İçindekiler
Diş Doktoru Nedir, Ne İş Yapar?
Diş doktoru insanların ağız ve diş sağlığı ile ilgilenen doktorlardır. Diş, diş eti ya da ağız içinde görülebilecek sorunların teşhis edilmesi ve tedavisinin yapılmasında diş doktoru görev yapar. Ağız ve diş sağlığı ile ilgili gerekli müdahaleleri yaptığı gibi beslenme alışkanlıkları ve doğru ağız hijyeni ile ilgili de hastalarda farkındalık oluşturur.
Diş klinikleri ağız ve diş sağlığı hastalıkları yanında estetik kaynaklı sorunlarla da ilgilenir. Bu nedenle hangi alanda diş doktoruna ihtiyacınız varsa DentaCenter hekimleri size destek olacaktır.
Diş Doktorları Ne İş Yapar?
Diş doktorları ağızda, dişte ya da diş etinde görülen sorunları inceleyerek müdahalelerde bulunur. Diş doktorları yetişkinlerle birlikte çocuklarda da tedavi teknikleri uygular. Bu nedenle çocuk diş doktoru gibi bir ihtiyacınız söz konusu olduğunda DentaCenter hekimleri, çocukların tüm diş problemleri ile ilgilenecektir. Diş doktorları bu işlerinin dışında temel olarak şu görev ve sorumlulukları yerine getirir:
- Diş minesinde oluşan çürüğü tedavi etmek ve çürükten kalan boşluklar için dolgu tedavisi uygulamak,
- Kırılmış ve çürümüş dişleri çekmek,
- Isırma problemlerini engellemek amacıyla tedavi uygulamak,
- Tedaviler sırasında ağrıyı engellemek amacıyla anestezi uygulamak,
- Diş hastalıkları için gerekli medikal ilaçları reçete etmek,
- Kanal tedavisi, implant ya da kaplama gibi diş tedavileri uygulamak,
- Diş bakımı konusunda bilgilendirme yapmak,
- Diş protezi gibi ürünlerin hastanın ölçülerine uygun hale getirmek,
- Diş tedavileri konusundaki yeni teknolojileri kazanmak bu görevler arasında yer alır.
Bir diş doktoru tüm bu görev ve sorumlulukları hasta kontrolü sonrasında yerine getirir. Hastanın ağız ve diş sağlığı göz önünde bulundurularak gerekli tedavi planlanarak uygulama yapılır.
Yetişkin Diş Doktoru
Yetişkinler zaman zaman diş problemleri yaşar ve bir diş doktoru randevusu alarak tedaviye gider. Yetişkinler için sunulan diş tedavilerine Genel Diş tedavileri adı da verilir. Yetişkinlerin problemlerine bağlı olarak gerekli tedaviler planlanır. Eğer diş tedavisi için antibiyotik ve benzeri ilaçların kullanımı gerekliyse ilk olarak ilaçlı tedavi ile başlanır. Daha sonrasında ise diş ve ağız sorunlarına göre tedavi yöntemi tercih edilir. Yetişkin diş doktoru tedavileri için en sık başvurulan sorunlar implant, zirkonyum kaplama, lamina, ağız-diş-çene cerrahisi, kanal tedavisi, ortodonti ve diş protezleridir.
Çocuk Diş Doktoru
Çocuk diş hekimliği ya da pedodonti 0-14 yaş aralığındaki çocukların süt ve karma diş tedavilerinin yapıldığı alandır. Bu alan çocuk diş ve ağız sağlığı ile ilgili tedavileri uygular ve koruyucu tedbirler alır. Çocuk diş doktoru gelişim, psikoloji ve büyüme gibi konularda da eğitimi olan bir profesyoneldir. Çocuk diş doktorları dolgu, kanal, amputasyon, fissür sealantlar gibi tedavileri uygular. Bu tedavileri uygularken çocukların özelliklerini de dikkate alır. Ayrıca çocuk ve aileye ağız ve diş sağlığı ile ilgili farklı bilgiler verir.
Diş Doktoru Nasıl Olunur, Ne Kadar Maaş Alır?
Bir diş doktoru olmak için 5 yıllık eğitim sunan Diş Hekimliği Fakültesi’ni tamamlamak gerekir. Teorik ve uygulamalı derslerin ardından hekim olunur. Ancak nitelikli bir diş doktoru için alınan uygulamaların ve yapılan stajların etkisi oldukça fazladır. Diş doktorları analitik zeka yapısına, hassas çalışma disiplinine ve el becerisine sahiptir. Diş doktoru maaşı ise çalışılan kuruma göre değişkenlik gösterir. Özel ve devlet hastanelerinde ya da kliniklerde çalışan hekimlerin maaşları birbirinden farklıdır. Özel klinik ve hastanelerde çalışan diş doktorları ise genel olarak devlet hastanelerine göre daha yüksek ücret alırlar.