İçindekiler
Diş Eti Çekilmesi
Diş eti çekilmesi, diş eti çizgisi boyunca diş eti dokusunun kaybıdır. Yavaş yavaş veya aniden ortaya çıkabilir ve diş eti hastalığının bir belirtisi olabilir. Diş eti çekilmesi dişlerinizin olduğundan daha uzun görünmesine neden olabilir ve ayrıca diş hassasiyetine ve çürüklere neden olabilir. Diş eti çekilmeniz varsa, nedenini belirleyebilmeleri ve bir tedavi planı geliştirebilmeleri için diş hekiminizi görmeniz önemlidir.
Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere diş eti çekilmesine neden olabilecek birkaç şey vardır:
-Dişlerini çok sert fırçalamak. Bu, diş etlerinin zamanla reçete yazmasına neden olabilir.
-Diş eti hastalığı. Bu, diş eti çekilmesinin önde gelen nedenidir. Diş eti hastalığı, diş eti dokusuna ve dişlerinizi destekleyen kemiğe zarar verebilen diş eti enfeksiyonudur.
–Diş gıcırdatma. Bu, diş etlerine çok fazla baskı uygulayabilir ve çekilmelerine neden olabilir.
-Diş prosedürleri… Bazen diş eti dokusu bir diş prosedürü sırasında kazara hasar görebilir.
Diş eti çekilmeniz varsa, diş etlerinizin dişlerinizden uzaklaştığını fark edebilirsiniz. Ayrıca dişlerinizin eskisinden daha uzun göründüğünü de fark edebilirsiniz. Ayrıca sıcak veya soğuk yiyecekler yerken veya içerken diş hassasiyetiniz veya ağrınız olabilir. Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz, diş hekiminizi görmelisiniz, böylece nedeni belirleyebilir ve bir tedavi planı geliştirebilirler.
Sebebe bağlı olarak diş eti çekilmesi için birkaç tedavi seçeneği vardır. Diş eti çekilmesi diş eti hastalığından kaynaklanıyorsa, diş hekiminiz muhtemelen derin bir temizlik ve/veya antibiyotik önerecektir. Diş eti çekilmesi dişlerinizi çok sert fırçalamanızdan kaynaklanıyorsa, diş hekiminiz muhtemelen daha yumuşak bir diş fırçası ve/veya farklı bir diş macunu önerecektir. Diş eti çekilmesi diş gıcırdatmasından kaynaklanıyorsa, diş hekiminiz bir ağız koruyucusu önerebilir. Diş eti çekilmesi bir diş prosedüründen kaynaklanıyorsa, diş hekiminiz dişlerinizi fırçalarken ve diş ipi kullanırken büyük olasılıkla ekstra özen önerecektir.
Diş eti çekilmesi tedavi edilmezse ciddi bir problem olabilir. Diş eti çekilmeniz varsa, diş hekiminizi görmelisiniz, böylece nedenini belirleyebilir ve bir tedavi planı geliştirebilirler.
Diş Eti Çekilmesi Ameliyatı
Diş eti çekilmesi ameliyatı diş eti çekilmesinin düzeltilmesi işlemidir. Diş eti çekilmesi, dişleri çevreleyen diş eti dokusunun yavaş yavaş aşınarak dişin kökünü açığa çıkardığı süreçtir. Bu, agresif fırçalama, periodontal hastalık veya sadece yaşlanma dahil olmak üzere bir dizi nedenden dolayı olabilir. Diş eti çekilmesi ciddi bir durum olmasa da tedavi edilmezse sonunda diş kaybına neden olabilir.
Diş eti çekilmesi ameliyatı tipik olarak lokal anestezi altında ayakta tedavi prosedürü olarak gerçekleştirilir. İlk adım, dişlerden ve diş etlerinden herhangi bir plak ve tartarı çıkarmaktır. Bir sonraki adım, diş köklerine erişmek için diş etlerinde küçük kesiler yapmaktır. Cerrah daha sonra hasarlı dokuları kesecek ve diş etlerini yeniden şekillendirecektir. Son olarak kesiler sütüre edilerek kapatılır.Bu işlem sonrası iyileşme tipik olarak oldukça hızlı ve kolaydır. Birkaç gün boyunca biraz şişlik ve rahatsızlık hissedebilirsiniz, ancak bu ağrı kesici ilaçlarla kontrol edilebilir. Cerrahi alanı temiz tutmak önemlidir, bu nedenle dikkatli bir şekilde fırçaladığınızdan ve diş ipi kullandığınızdan emin olun. İyileşmeyi geciktirebileceğinden sigara içmekten kaçının.Bu işlem nispeten hızlı ve basit bir işlemdir. Ameliyatın kendisi genellikle bir saatten az sürer ve çoğu hasta ameliyattan sonra çok az ağrı veya rahatsızlık bildirir. İyileşme de tipik olarak çok hızlıdır ve çoğu hasta bir veya iki gün içinde normal aktivitelerine dönebilir.
Uygun bakım ile diş eti çekilmesi ameliyatı diş eti çekilmesini düzeltmede ve dişlerinizi kurtarmada oldukça başarılı olabilir.
Diş Eti Çekilmesi Ameliyatından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Diş eti çekilmesi ameliyatından sonra diş ve diş etlerinize dikkat etmeniz daha fazla çekilmeyi önlemek için önemlidir. İşte dikkate alınması gereken birkaç şey:
- Sert kıllı diş fırçalarından kaçının – Sert kıllı diş fırçaları diş etlerinizi tahriş edebilir ve daha fazla diş çekilmesine neden olabilir. Bunun yerine yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın ve fırçalarken nazik olun.
- Düzenli olarak diş ipi kullanın – Diş ipi kullanmak, dişlerinizden ve diş etlerinizden plak ve bakterileri temizlemeye yardımcı olur. Nazikçe diş ipi kullandığınızdan ve diş etlerinize çok fazla baskı uygulamadığınızdan emin olun.
- Sağlıklı beslenin – Genel ağız sağlığı için sağlıklı bir diyet önemlidir. Lif oranı yüksek yiyecekler yemek, ağzınızdaki plak ve bakterileri azaltmaya yardımcı olabilir.
- Sigarayı bırakın- Sigara içmek diş eti çekilmesine katkıda bulunabilir. Sigara içiyorsanız, ağız sağlığınız için yapabileceğiniz en iyi şey bırakmaktır.
- Diş hekiminizi düzenli olarak görün- Ağız sağlığını korumak için düzenli diş muayeneleri ve temizlikleri önemlidir. Her altı ayda bir temizlik ve kontrol için diş hekiminizi ziyaret ettiğinizden emin olun.
Bu ipuçlarını takip ederek daha fazla diş eti çekilmesini önlemeye yardımcı olabilir ve gülümsemenizi sağlıklı ve güzel tutabilirsiniz.