Diş Eti Hastalıkları
Diş eti hastalıkları, dişlerinizi çevreleyen ve destekleyen dokuların hastalığıdır. Diş eti hastalığına, dişlerinizde oluşan yapışkan bir bakteri tabakası olan plak neden olur. Plak çıkarılmazsa sertleşerek tartara dönüşebilir. Tartar diş etlerinizi tahriş eder ve diş etlerinin kızarmasına, şişmesine ve kolayca kanamasına neden olabilir. Plak ve tartar sonunda dişlerinizi destekleyen kemiği yok edebilir.
Gingivitis hafif bir diş eti hastalığı şeklidir. Diş etleriniz kızarabilir, şişebilir ve kolayca kanayabilir, ancak genellikle dişlerinizi her gün fırçalayarak ve diş ipi kullanarak hasarı tersine çevirebilirsiniz.
Diyabetiniz varsa, belirli ilaçları kullanıyorsanız veya aile geçmişinizde bu durum varsa, diş eti hastalığına yakalanma olasılığınız daha yüksek olabilir. Kötü ağız hijyeni, sigara ve diğer faktörler de rol oynar.
Diş eti hastalığı, diş taşı temizliği ve kök düzeltme olarak da adlandırılan derinlemesine bir temizlik ile tedavi edilebilir. Bu, diş hekiminin veya diş hijyenistinin dişlerinizden ve diş eti çizginizin altındaki plak ve tartarı çıkardığı bir prosedürdür. Derin bir temizliği ilaçlar veya ameliyat takip edebilir.
Diş Eti Hastalığı Kanser Belirtisi mi?
Hayır, diş eti hastalığı kanser belirtisi değildir. Bununla birlikte, zayıf ağız hijyeni diş eti hastalığına yol açabilir ve bu da kansere yakalanma riskinizi artırabilir. Bu nedenle, dişlerinizi günde iki kez fırçalamak ve her gün diş ipi kullanmak gibi iyi ağız hijyeni alışkanlıkları uygulamak önemlidir. Kanser riskiniz konusunda endişeleriniz varsa, doktorunuzla konuşun.
Diş eti hastalığı hangi hastalıklara yol açar?
Diş eti hastalığı, bir dizi başka sağlık sorununa yol açabilen bir durumdur. Diş eti hastalığı tedavi edilmezse diş kaybına, kalp hastalığı, inme ve diyabet gibi diğer ciddi sağlık sorunlarının oluşumunda etkili olabilmektedir.
Diş eti hastalığını önlemenin en iyi yolu, düzenli olarak fırçalamak ve diş ipi kullanmak ve düzenli kontroller için diş hekiminizi ziyaret etmek dahil olmak üzere iyi bir ağız hijyeni uygulamaktır. Zaten diş eti hastalığınız varsa, ağız sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olabilecek bir dizi tedavi vardır.
Diş eti hastalığınız varsa, diş hekiminizi düzenli olarak görmek ve önerilen tedavi planını takip etmek önemlidir. Dişlerinize ve diş etlerinize özen göstererek, gelecekte ciddi sağlık sorunlarının önlenmesine yardımcı olabilirsiniz.