İçindekiler
Diş Teli Lastiği
Diş teli lastiği ortodontik tedaviyi destekleyen ve dişlerin istenilen yönde hareket etmesini sağlayan yardımcılardır. Ortodontik tedavinin belli bir noktaya gelmesinden sonra lastikler kullanılmaya başlanır. Diş lastiğinin ne zaman ya da hangi aşamalarda takılacağı hastanın diş tedavisindeki ilerlemeye bağlıdır. Genellikle tedavinin son aşamalarında diş teli lastiği kullanılır. Lastikler çapraşık dişlerin doğru ve estetik dizilime kavuşmasına katkıda bulunur, sürecin daha ideal tamamlanmasına destek sağlar. Peki, diş teli lastiği ne işe yarar?
Diş teli lastiği dişlerin istenilen hareketlerle ileri, geri, sağ – sol yönlere ilerlemesini sağlar. Diş telinin işlevini yerine getirmesi için dışarıdan destek sağlar. Ortodonti tedavisinin bitmeye yakın dönemlerinde kullanılan diş lastiği, farklı çeşitlere sahip olduğu için hangi lastik çeşidinin kullanılacağı uzman diş hekimi tarafından belirlenir. Bu süreçte birden fazla diş teli lastik çeşitleri kullanılabilir. Çünkü lastikler dişlerin hareketine göre kullanılır. Her lastik türü kalınlık olarak farklılık gösterdiğinden diş hareketi ve tedavinin genel seyrine göre seçim yapılır.
Diş Teli Lastik Çeşitleri Nelerdir?
Diş teli lastiği dişlerin ve çenenin konumuna göre kullanılır. Alt ve üst dişlerde eşit, sağlıklı dizilimin gerçekleşmesi için lastikler kalınlıklarıyla amaca hizmet eder. Lastikler uzman tarafından ilk kez takıldıktan sonra hastalar tarafından da kolayca takılıp çıkarılabilir bir yapı özelliği gösterir. Diş teli lastik çeşitleri kalınlıklarına göre iki gruba ayrılır.
İmpalalı diş teli lastiği: İmpalalı diş teli lastiği kalın yapısıyla dikkat çeker. Diş hekimleri kalın olan lastiklerin gece uyurken kullanılmasını önerir. Çene bozukluğu, çapraşık diş dizilimi, diş ayrıklığı gibi çeşitli ortodonti tedavilerinde lastikler tedavinin bir parçası olarak kullanılır. Kalın lastik gece uyurken daha konforlu ve destekleyici görev üstlenir.
Kanguru diş teli lastiği: Kanguru diş teli lastiği ince kalınlıktadır. İnce olduğu için kolay kullanım sunar ve gündüzleri günlük yaşamı aksatmadan hastaların kullanabilmesini sağlar. Esnek yapısı nedeniyle istenildiği zaman çıkarılabilir.
Diş teli lastik çeşitleri tedavinin durumuna göre kullanılır. Diş hekimi tedaviyi şekillendirirken son aşamalarda lastik kullanımı önererek tedavinin başarıyla sonuçlanmasına yardımcı olur. Diş lastikleri geniş renk seçeneği sunarak hastalara sürecin renkli ve keyifli geçmesi için özgüven sağlar. Özellikle çocuklar renkli lastiklerin albenisiyle tedavi sürecini kolay geçirebilir.
Diş Teli Lastiği ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Diş teli lastiği kimlere takılır?
Diş teli lastiği ortodonti tedavisi gören her hasta tarafından diş hekimi uygun gördüğü sürece kullanılır.
Diş teli lastiği en az kaç saat takılmalı?
Günde en az 6 saat takılması önerilir. Ancak hastanın diş tedavisinde geldiği nokta ve diş hekiminin uzman görüşü lastiklerin tam olarak kaç saat takılacağını belirler.
Diş teli lastiği kaç ay takılır?
Diş teli lastiği kaç ay takılır sorusunun spesifik bir yanıtı maalesef yok. Hastanın dişlerindeki iyileşme düzeyi, diş hekiminin uzman görüşü neticesinde lastiklerin kullanım süresi belirlenir.
Diş teli tedavisinde lastiği takılmazsa ne olur?
Ortodonti tedavisinin tamamlanabilmesi için diş teli lastiği diş hekiminin önerdiği süre boyunca takılmalıdır. Takılmaması halinde tedavi tamamlanmaz, dişlerde tekrar çapraşık dizilim gözlenebilir.
Gece uyurken diş lastiği takılır mı?
Evet. Kalın diş lastikleri genellikle gece takılır. Ancak diş hekiminin bu konudaki net görüşü önemlidir.
Diş teli lastiği ağrı yapar mı?
Diş ve çenenin hizalanmasına yardımcı olan diş lastiği, ilk takıldığında yanakların iç kısmında sürtünme yapabilir, hafif bir ağrı hissettirebilir. Ancak hastalar lastiklere kısa sürede alışarak günlük rutin kazanır.
Diş teli lastiği
Diş teli lastiği ne işe yarar
diş teli lastik çeşitleri
Diş teli lastiği kaç ay takılır