İçindekiler
Ganglion Kisti
Ganglion kisti en sık el bileğinde görülen sıvı dolu yumrulardır ancak el, ayak bileği ve ayakta da bulunabilir. Boyutları birkaç milimetreden birkaç santimetreye kadar değişebilir. Tipik olarak tehlikeli olmasalar da ağrıya, rahatsızlığa neden olabilirler ve hareketi engelleyebilirler.
Ganglion kistleri en sık görülen yumuşak doku yumrularıdır. Kanserli değildirler ve berrak, jöle benzeri bir sıvı ile doludurlar. Ganglion kistlerinin, bir eklemi veya tendonu çevreleyen koruyucu dokudaki yırtılma veya zayıflık nedeniyle oluştuğuna inanılmaktadır. Bu, eklem sıvısının dışarı sızmasına ve bir kist oluşturmasına neden olur.
Bir ganglion kistinin en yaygın semptomu görünür bir yumrudur. Sert hissedebilir ve dokunuşa hassas olabilir. Boyut olarak değişebilir ve kendi kendine büyüyebilir veya küçülebilir. Diğer semptomlar, etkilenen bölgede ağrı, uyuşma, karıncalanma veya basınç hissini içerebilir.
Ganglion kistleri genellikle zararsız oldukları için tedavi gerektirmezler. Ancak kist ağrıya neden oluyorsa veya hareketi engelliyorsa tedavi gerekebilir. Tedavi seçenekleri arasında kistteki sıvının boşaltılmasını içeren aspirasyon veya kisti çıkarmak için ameliyat yer alır.
Bir ganglion kistiniz olabileceğini düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Doktorunuz sizin ve özel durumunuz için en iyi hareket tarzını belirleyebilecektir.
Ganglion kistleri genellikle zararsızdır, ancak ağrı ve rahatsızlığa neden olabilirler. Bir tane olabileceğini düşünüyorsanız, en iyi tedavi yöntemini belirlemek için doktorunuzla konuşun.
Ganglion Kisti Neden Oluşur?
Bir ganglion kisti, tipik olarak bezelye büyüklüğünden badem büyüklüğüne kadar değişebilen yuvarlak veya oval bir yumru olarak görülen, yaygın, kanserli olmayan bir büyümedir. Kist jöle benzeri bir sıvı ile doludur ve tipik olarak bir eklem veya tendon üzerinde veya yakınında gelişir. Bu kistlerin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, tipik olarak bir nesneyi kavramak veya bileği bükmek gibi tekrarlayan eklem hareketleriyle ilişkilendirilirler.
Bu kistler tipik olarak eklem veya tendon kılıfı zayıflayarak jöle benzeri sıvının kaçmasına ve bir yumru oluşturmasına izin verdiğinde oluşur. Bu sıvının, eklemlerde bulunan bir tür doğal kayganlaştırıcı olan sinovyal sıvı ile eklem kapsülünde bulunan proteinlerin bir kombinasyonu olduğuna inanılmaktadır.
Ganglion kistleri genellikle herhangi bir ağrı veya rahatsızlığa neden olmazlar ancak bir sinire yakın yerleşirlerse veya sinire baskı yaparlarsa ağrılı hale gelebilirler. Kist ağrılı hale gelirse veya kozmetik olarak çekici değilse, boşaltılabilir veya cerrahi olarak çıkarılabilir.
Bu kistler zararsız olsalar da, ağrı veya rahatsızlığa neden olurlarsa, boyut değiştirirlerse veya dokunulduğunda kızarırlar, şişerler veya ısınırlarsa bir doktor tarafından değerlendirilmeleri önemlidir. Tedavi, kistin boyutuna, konumuna ve neden olduğu semptomlara bağlı olacaktır.
Ganglion Kisti Belirtileri Nelerdir?
Bir ganglion kistinin en sık görülen semptomu, bir eklemin yakınında, genellikle ayağın üstünde, bilekte veya elin arkasında bir yumru veya şişliktir. Topak genellikle yumuşak ve yuvarlaktır ve hareket ettirilebilir. Diğer semptomlar, kist bölgesinde ağrı, karıncalanma veya uyuşmayı içerebilir.
Ganglion Kisti Tedavisi Nedir?
Ganglion kisti tedavisi tipik olarak dinlenme, fizik tedavi ve şişliği azaltmak için reçetesiz satılan ilaçlar gibi cerrahi olmayan seçeneklerle başlar. Daha ciddi vakalarda, doktor aspirasyon (kistteki sıvının boşaltılması) veya kistin cerrahi olarak çıkarılmasını önerebilir.