Hipnoz nedir?” sorusuna kavramsal bir tanımlama yapılması gerektiğinde ise şunu söylemek mümkündür; kelime anlamıyla hipnoz, Yunanca “uyku” demektir. Tarihi oldukça eski dönemlere dayanmaktadır. Buna karşılık günümüzde hala yoğun olarak kullanılan bir psikiyatrik yöntemdir.
Hipnoz, gerek sözle gerek bakışla gerekse de diğer bazı yardımcı nesnelerle oluşturulan, bilincin özel bir halidir. En kısa tanımıyla hipnoz, trans halidir. Bu trans halinde olan bireylerin kendilerini çevreden gelen bütün seslere ve uyaranlara kapattıklarını, buna karşılık hipnozu gerçekleştiren bireyin telkinlerine büyük bir dikkatle açık olduklarını söylemek mümkündür.
İçindekiler
Hipnoz Nasıl Yapılır?
Hipnoz metodunun uygulanmasını sağlayan 5 temel mekanizma vardır. Hipnotize edilecek kişilerin kendilerini tamamen hipnoz eden kişilere bırakmaları ise bu metodun alanında uzman kişilerce yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Yukarıda değinilen 5 hipnoz mekanizmasının ise aşağıda verildiği şekilde örneklendirilmesi mümkündür.
- Telkin ile
- Mekanik bir güç ile
- İlaç ile
- Ceza ve ödül yöntemiyle
- İkna etme ile
Bu 5 metottan hasta için en uygun olanı psikiyatristler tarafından belirlenmekte ve uygulanmaktadır.
Hipnoz Çeşitleri Nelerdir?
En az “hipnoz nedir?” sorusu kadar merak edilen bir diğer soru ise hipnoz çeşitleridir. Tıpkı hipnoz mekanizmaları gibi çeşitleri de 5 adettir. Bu çeşitlerin ise aşağıda verildiği şekilde örneklendirilmesi mümkündür.
1. Grup hipnozu
Adından da anlaşılacağı üzere aynı anda birden fazla kişinin hipnotize edilmesine verilen isimdir. Tek bir doktor tarafından birden fazla kişinin hipnotize edilmesi ve bunun aynı anda yapılması sağlanmaktadır. Ancak diğer türlere göre oldukça zordur. Bunun temel nedeni ise herkesin hipnotize olma derecesinin farklı olmasıdır.
2. İlaçla hipnoz
Özellikle telkin yoluyla gerçekleştirilen uygulamaların işe yaramadığı kişilerde uygulanmaktadır. Kullanılan ilaçların temel işlevi ise kişilerin hipnoza karşı var olan dirençlerinin kırılmasını sağlamaktır. İlacın dozu, uzman gözetiminde ve kişinin yapısına bağlı olarak ayarlanmaktadır.
3.Kolektif hipnoz
Grup hipnozunun bir türevidir. Ancak sayıca daha fazla kişiye uygulanarak gerçekleştirildiğini söylemek mümkündür.
4.Oto hipnoz
Otomatik bir hipnotize olma haline verilen isimdir. Kimi durumda kişilerin herhangi bir uzmana ya da uygulayıcıya gerek kalmadan hipnotize olduklarını söylemek mümkündür. Kimi kaynaklarda yol hipnozu olarak geçtiğini söylemek de mümkündür. Örneğin fazla yorgunluk ve alışkın olunmayan seviyede sessizlik, şoförlerin yol hipnozuna girmesine sebep olabilmektedir.
5.Sosyal hipnoz
Bu hipnoz türünün uygulanmasındaki temel amaç, toplumu kontrol altına alma ve baskı altında tutma arzusudur. Metodu uygulayanlar, yani hipnozitörler ise toplum liderleridir.
Hipnoz Hangi Hastalıklar İçin Kullanılır?
Hipnoz uygulaması, genel olarak çeşitli psikolojik problemlerin tedavi edilmesi amacıyla kullanılır. Bununla birlikte kekemelik ve tik gibi çeşitli davranış bozukluklarında da yaygın olarak kullanıldıkları görülür. Diğer kullanım alanları ise aşağıda verildiği şekilde örneklendirilebilir:
- Obezite ya da yeme bozuklukları görülen kişilerde,
- Çeşitli sebeplere bağlı olarak travma meydana gelen kişilerde,
- Yoğun derecede sınav kaygısı yaşayan bireylerde,
- Öfke problemleri bulunanlarda,
- İfade güçlüğü yaşayanlarda,
- Karşı cinsle ilişki kurmakta zorlanan bireylerde,
- Ani ve aşırı tepki veren bireylerde,
- Çeşitli nedenlere bağlı olarak özgüven eksikliği yaşayanlarda,
- Topluluk önünde konuşurken aşırı gerilen ve stres yapan bireylerde
- Konsantrasyon problemi yaşayan öğrenci veya çalışanlarda hipnoz uygulamalarının gerçekleştirildiği görülür.
- Diş gıcırdatma gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.
Hipnozun gerçekleştirilme, etki süresi ise uygulanan hastaya, uygulanış sebebine ve hastanın hipnoz direncine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu konuda en sağlıklı bilgi, uygulama öncesinde uzmanın kendisinden alınabilir.
hipnoz nedir
hipnoz