İçindekiler
Kreatinin
Kreatinin, vücutta kas yıkımı sırasında üretilen ve böbrek fonksiyonunun önemli bir göstergesi olan bir bileşiktir. Vücuttan böbrekler yoluyla atılır, bu nedenle kandaki yüksek kreatinin seviyeleri böbreklerde bir sorun olduğunu gösterebilir.
Kreatinin vücutta sabit bir oranda üretilir, bu nedenle kandaki miktar genellikle tutarlıdır. Vücuttan idrar yoluyla atılır, bu nedenle kreatinin düzeylerindeki artış böbreklerle ilgili bir soruna işaret edebilir. Bunun nedeni böbreklere giden kan akışının azalması veya böbrek fonksiyonlarının azalması olabilir.
Kreatinin, bir kan testi veya idrar testi ile ölçülür. Kan testi kandaki kreatinin miktarını ölçerken, idrar testi vücuttan atılan kreatinin miktarını ölçer.
Kreatinin seviyeleri yüksekse, bir dizi sağlık sorununa işaret edebilir. Bunlar yüksek tansiyon, diyabet, kalp yetmezliği veya böbrek hastalığını içerebilir. Kreatinin düzeyleriniz yükselirse bir doktora görünmeniz önemlidir. Sorunun nedenini belirlemeye ve bunun için en iyi tedaviyi sağlamaya yardımcı olabilirler.
Özetle kreatinin, kas yıkımının bir yan ürünüdür ve vücuttan böbrekler yoluyla atılır. Kandaki veya idrardaki yüksek kreatinin seviyeleri böbreklerle ilgili bir soruna işaret edebilir, bu nedenle bir sorun olabileceğinden şüpheleniyorsanız test yaptırmanız önemlidir. Doktorunuz, böbrek sağlığınızla ilgili herhangi bir sorunun teşhis ve tedavisine yardımcı olabilir.
Kreatinin normal değeri nedir
Kandaki kreatinin için normal aralık yetişkin erkekler için 0,5 ila 1,2 miligram/desilitre (mg/dL) ve yetişkin kadınlar için 0,4 ila 1,1 miligram/desilitredir (mg/dL).
Kreatinin Yüksekliği ne anlama gelir?
Kandaki yüksek kreatinin seviyeleri genellikle böbreklerin düzgün çalışmadığını gösterir. Kreatinin, kaslar tarafından üretilen ve tipik olarak idrar yoluyla vücuttan atılan bir atık üründür. Böbrekler düzgün çalışmadığında vücutta kreatinin seviyeleri birikebilir ve yorgunluk, mide bulantısı, kafa karışıklığı ve kas krampları gibi semptomlara neden olabilir. Tedavi edilmezse, yüksek kreatinin seviyeleri böbrek yetmezliği gibi daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Kreatinin Düşüklüğü ne anlama gelir?
Kreatinin, normal kas aktivitesinin bir sonucu olarak vücut tarafından üretilen bir atık üründür. Genellikle idrar yolu ile vücuttan atılır. Kandaki düşük kreatinin seviyeleri, sağlıklıdan yaşamı tehdit edene kadar çeşitli durumları gösterebilir.
Kreatinin seviyeleri düşük olduğunda, genellikle böbreklerin düzgün çalışmadığının bir işaretidir. Böbrek fonksiyon bozukluğu, enfeksiyonlar, idrar yolunun tıkanması ve böbreklere giden kan damarlarının tıkanması gibi bir dizi faktörden kaynaklanabilir. Bazı durumlarda, düşük kreatinin nedeni bir enzim eksikliğinin veya düşük kas kütlesinin bir sonucu olabilir.
Düşük kreatinin seviyeleri dehidrasyon veya elektrolit dengesizliklerinin göstergesi olabilir. Dehidrasyon, vücudun düzgün çalışması için yeterli sıvı olmadığında meydana gelir ve bu da elektrolit dengesizliklerine yol açabilir. Elektrolit dengesizliklerine aşırı egzersiz, bazı ilaçlar ve bazı tıbbi durumlar dahil olmak üzere birçok şey neden olabilir.
Bazı durumlarda, düşük kreatinin seviyeleri diyabet, kalp yetmezliği veya karaciğer hastalığı gibi altta yatan bir tıbbi durumun işareti olabilir. Bu koşullar, vücudun onu ortadan kaldırmakta zorluk çekmesi nedeniyle kreatinin düzeylerinin düşmesine neden olabilir. Altta yatan bir tıbbi durumla ilişkili olabilecek herhangi bir semptom yaşarsanız bir doktora görünmeniz önemlidir.
Düşük kreatinin seviyeleri, diüretikler veya ACE inhibitörleri gibi bazı ilaçlardan da kaynaklanabilir. Diüretikler vücudun fazla sıvılardan kurtulmasına yardımcı olan ilaçlardır ve ACE inhibitörleri yüksek tansiyonu tedavi etmek için kullanılır. Bu ilaçları almak kreatinin düzeylerini azaltabilir ve bu düzeyler çok düşerse tehlikeli olabilir. Almakta olduğunuz herhangi bir ilaç ve olası yan etkiler hakkında doktorunuzla konuşmanız önemlidir.
Düşük kreatinin seviyeleri ile ilişkili olabilecek herhangi bir semptom yaşarsanız, doktorunuza danışmanız önemlidir. Doktorunuz nedeni belirleyebilecek ve kreatinin düzeylerini normalleştirmeye yardımcı olacak tedaviyi sağlayabilecektir. Tedavi, artan sıvılar, artan fiziksel aktivite ve bazı ilaçları sınırlama gibi yaşam tarzı değişikliklerini içerebilir. Bazı durumlarda, vücudun kreatini daha etkili bir şekilde ortadan kaldırmasına yardımcı olmak için ilaçlar reçete edilebilir.