Herhangi bir bilinç ya da duyu kaybı yaşanmadan ve sağlıklı bir biçimde uygulanabilen anestezi türü lokal anestezi olarak adlandırılmaktadır. Bu işlem özellikle dermatolojik operasyonlar ve diş çekimi gibi durumlarda sıklıkla tercih edilmektedir.İşlem esnasında hastanın bilinci açık ve uyanıktır. Uyarılara rahatlıkla cevap verebilmektedir.
İçindekiler
Lokal Anestezi Nedir?
Vücudun yalnızca kısıtlı bir alanını uyuşturmaya yönelik yapılan bu anestezi yöntemine lokal anestezi adı verilmektedir. İşlem esnasından hastada acı eşiği oluşturabilecek herhangi bir durum açığa çıkmamaktadır. Hasta, operasyonun gerçekleştirildiği bölge uyuşuk olduğu için bir ağrı ya da acı hissiyatı yaşamayacaktır. Kısıtlı alanlarda yapılacak olan küçük çaplı operasyonlarda tercih edilen bu sedasyon tipi kulak, burun, boğaz ve göz hastalıkları gibi tıbbın pek çok alanında kullanılmaktadır.
Lokal Anestezi Nasıl Uygulanmaktadır?
Lokal anestezi için topik anestezi ya da infiltrasyon adı verilen iki farklı uygulama türü mevcuttur. Doku ile tam temas halinde bulunan yöntem infiltrasyon yöntemidir. İnfiltrasyon yönteminde anestezik madde bir iğne aracılığı ile yüzeysel cilt ya da deri dokusunun alt kısmına enjekte edilmektedir. Topik anestezi yönteminde ise operasyon için hazırlanan alana püskürtme, sürme ya da damlatma yolu ile anestezik madde enjekte edilmektedir. Lokal anestezi için topik yöntem, infiltrasyon yöntemine göre daha fazla tercih edilmektedir.
- Bu işlem için öncelikle bölgenin hijyeninin tam anlamıyla sağlanabilmesi adına özel bazı dezenfektanlar kullanılmaktadır.
- Anestezi yapılacak olan alanın kenar kısmından anestezik maddenin enjekte edilmesi sağlanılır.
- İnce bir enjektör yardımı ile derinin alt katmanlarına kadar anestezik madde iletilir.
- Eğer uyuşturulacak olan alan büyük ve geniş bir alanı kapsıyorsa hemen öncesinde uyuşturulan bölgenin hesaplaması yapılır ve en yakın kenara yeniden anestezi enjekte edilir.
- Operasyonun aşamalarından hemen önce sedasyonun etkisini gösterip göstermediğini test etmek amacıyla bazı uygulamalar yapılarak işlemlere başlanılmaktadır.
Lokal Anestezi Etkisi Ne Kadar Sürmektedir?
Lokal anestezi için hangi yöntem tercih edilirse edilsin etken maddenin etkisini gösterebilmesi adına operasyondan hemen önce 15 ya da 20 dakika kadar beklenilmektedir. İşlemin etkisi ise operasyon sonrasında ortaya çıkan etki çeşidine göre farklılık gösterebilmektedir.
Lokal Anestezi Kremi Nedir?
Lokal anestezinin tam olarak uygulanabilmesi adına lokal anestezi kremi kullanılabilir. Anestezi uygulanacak olan bölgenin his kaybını ortadan kaldırmak adına bu madde kullanılmaktadır. Bunun etkisini ortalama olarak 30 ila 60 dakika arasında göstermektedir. Ve enjekte edilecek olan dozlarda herhangi bir toksik etkiye rastlanılmamıştır.
Lokal Anestezi Kullanılarak Hangi Operasyonlar Yapılmaktadır?
- Göz cerrahisinde,
- Kulak, burun ve boğaz ameliyatlarında,
- Kol ve omuz cerrahisinde,
- Abdominal cerrahide,
- Akciğer ve kalp cerrahisinde,
- Eklem, kalça ve pelvis cerrahisinde,
- Ürolojik ve jinekolojik operasyonlarda ve diş hekimliğinde kullanılmaktadır.
Lokal Anestezi Kimlere Uygulanmaz?
Kanının pıhtılaşmasına engel hastalığı olan kişiler, kanı sulandırıcı ilaçları kullanan kişiler, çocuklar ve bel bölgesinde enfeksiyon taşıyan kişiler için lokal anestezi uygulanmamaktadır. Tüm bunlara ek olarak hasta eğer hasta bunu tercih etmiyorsa da işlem uygulanmayacaktır.
Lokal Anestezide Hasta Uyur Mu?
Yalnızca operasyonun yapılacağı bölgenin uyuşturulması işleminde kullanılan lokal anestezik ilaçların belirli bir etki zamanları mevcuttur. Olması gerekenden daha uzun süre devam eden operasyonlar için bu etki süresi kesinlikle yetersiz kalacaktır. Bu gibi beklenmeyen durumlar için hastalara operasyon sırasında çoğunlukla genel anestezik ilaçlar enjekte edilir ve operasyon bitimine kadar hastaların uyutulması bu şekilde sağlanılmaktadır.