Ortodonti Tedavisi
Diş Teli Tedavisi Nedir?
Çapraşık dişlerin hem sağlığınız için, hem de yaşam kalitesi bakımından düzeltilmesi gerekmektedir. Bu bir estetik ihtiyaç olabileceği gibi, ağız sağlığınızı, yeme-içme, fırçalama ve konuşma alışkanlıklarınızı da yakından ilgilendirmektedir. Çapraşık dişlerden ya da görüntüsü bozuk çenelerden dolayı oluşan estetik kusurların tedavisi ve fonksiyonun en iyi şekilde yeniden yerine getirilmesi amacıyla ortadontik tedaviler gereklidir.
Dişlerinde Çapraşıklık Olan Bir Hasta Tedavi Görmezse Ne Olur?
Ucu açık bir soru olmasına rağmen şöyle yanıtlanabilir. Ortodontide malokluzyon denilen kapanış bozuklukları Sınıf 1, Sınıf 2 ve Sınıf 3 olarak gruplanmaktadır. Bu gruplamanın içinde de derin ve açık kapanış kavramlarının önemli bir yeri vardır. Örneğin hasta Sınıf 1 grupta olup herhangi bir kapanış bozukluğu olmamasına karşın estetik şikayetlerle kliniğe başvurabilir ancak derin kapanış sebebiyle ciddi eklem şikayetleri olabilir. Tedavisinde keser ilişkisinin ve derin kapanışın düzeltilmesi esastır.
Dişlerinde Çapraşıklık Olan Bir Hasta Tedavi Görmezse Ne Olur?
Sınıf II sıklıkla karşılaştığımız bir problemdir. Üst çenede ilerde olması, alt çenenin geride olması veya ikisinin bir arada olması ile karakterizedir. Tedavisinde erken dönemde alt çeneyi ileri alan üst çene gelişimini frenleyen fonksiyonel aygıtların (aktivatör, bionatör- twin-blok vb. kullanılması esastır. Bu hastalarda sıklıkla solunum sıkıntıları, ağız açıklığında kısıtlılık ve ciddi eklem şikayetleri görülmektedir. İlerleyen dönemde Osas( obstructive sleep apnea syndrome) adayı olma ihtimali ile tedavileri çok önemlidir.
Bu problemler dışında sentrik dışı kuvvetler sebebiyle dişlerde anormal aşınma ve çatlaklar meydana gelebilir.
Dişler Neden Çapraşık Olur? Çenenin Önde Veya Geride Olması Genetik Midir?
Ortodontik problemlerde temel yaklaşım genetik ve çevresel etkilerin değerlendirilmesidir.Uygulanan tedavi protokollerinde bu etkenlerin ortadan kaldırılması temel yaklaşımdır. Çapraşıklığın ve çeneler arası ilişkilerin bozuk olmasının temel sebepleri arasında da bu 2 başlık ve alt sebepleri yatmaktadır.
- Genetik; Çeneler arası boyut uyumsuzlukları, eksik veya fazla diş, diş-boyut anomalileri, gömülü dişler,yüksek frenilum ataçmanları gibi genetik etkiler çapraşıklığa neden olabilir.
- Çevresel; kötü alışkanlıklar (parmak emme, yutkunma bozuklukları, tırnak yeme vb.), ağız solunumu,erken dönem süt dişi kayıpları, uzun süreli biberon ve emzik kullanımı, taklitçilik gibi çevresel etkiler çapraşıklığa sebep olabilir.
Ortodontik Tedavi Öncesi Ağızda Ne Gibi Hazırlıklar Yapılır?
Ortodontik tedavi ancak sağlıklı diş ve diş eti uyumu ile mümkündür. Bu nedenle temel yaklaşım diğer tüm tedavilerin ortodontik tedavi öncesi tamamlanmasıdır. Ancak bazı durumlarda protetik düzenlemeler amacı ile yapıldığından implant ve protez uygulamaları tedavi sonuna bırakılmaktadır.
Ortodontik Tedavi Sırasında Bakım Nasıl Olmalıdır?
Ağız bakımı ortodontik tedavi sırasında normal bir ağız bakımından daha farklı değildir. Ancak gıdaların birikebildiği daha fazla retansiyon alanı olduğundan özel tasarım ortodontik fırçalar ve arayüz fırçası kullanımı önemlidir. Sıklıkla hastalar fırçalama ile tellere veya plaklara zarar geleceğini düşünse de doğru fırçalama tekniği ve kuvveti ile teller zarar görmez.
Aynı Gün Dişinize Kavuşun!
Ortodontik Tedavide Yaş Sınırı Var Mıdır? Her Yaşta Ortodontik Tedavi Uygulanır Mı?
Ortodontik tedavide yaş sınırı var mı sorusuna kısa bir cevap vermek gerekirse, yaş sınırı yoktur. Ancak her tedavi her yaşta uygulanamamaktadır. Özel durumlar haricinde 7 yaşın altında bir tedavi uygulama gereksinimi yoktur. Bu özel durumlar arasında dudak damak yarıkları ve oligodonti gibi çoklu diş eksiklikleri sayılabilir.
Genel yaklaşım çene ilişkilerinin bozuk olduğu (alt/üst çene geriliği veya ileriliği) durumlarda erken dönem tedavi zorunlu olduğu yönündedir. Örneğin üst çene geriliklerinde 8-9 yaş, alt çene geriliklerinde 11-12 yaş ideal dönemi oluşturmaktadır. Gelişimin tamamlandığı ilerleyen dönemlerde ise bu problemlerin çözümü için cerrahi destekli ortodontik tedavi gerekmektedir (ortognatik tedavi).
Ortodontik Tedavide Yaş Sınırı Var Mıdır?
Erişkin hastalarda ise ortodontik tedavinin amaçları arasında; gülüş tasarımı ve lamina, köprü, implant uygulamaları öncesi diş konumlarının düzenlenmesi ile ameliyat destekli tedavi görmek istemeyen hastalara uygulanan alternatif bir yöntem olan çekim destekli kamuflaj tedavileridir.Dişler düzgün dizilmiş olmasına rağmen konumsal olarak önde ya da geride olabilir.
Braket Düşmesinin Zararları Nelerdir?
Ekonomik maliyetlerin yanında, diş yüzeyinde tekrar eden pürüzlendirme ve temizlik işlemleri sebebiyle oluşan mikro çiziklere bağlı olarak meydana gelebilecek renklenme ve hassasiyetler braket düşmesinin zararlarındandır. Braket düşmesi sebebiyle uygulanan kuvvetin dengeli aktarılaması/mekaniğin bozulması gibi nedenlerle tedavi süresinin uzaması da mümkündür.
Ortodontik Tedavi Sonrasında Verilen -Takıp Çıkarmalı- Aparey Dışında Başka Bir Yöntem Var Mıdır?
Yaygın olarak kullanılan 3 pekiştirme yöntemi vardır:
- 1-Hawley retainer
- 2- Essix retainer
- 3- Sabit retainer
İlk 2 aygıt hareketli iken 3.sü dişlerin arkasına sabitlenen sabit pekiştirme yöntemidir. Tedavi öncesi hasta durumu göz önüne alınarak uygun olan pekiştirme yöntemi tercih edilmektedir. Örneğin diş aralıkları sebebi ile yapılmış bir tedavide sabit retainer avantajlı olurken; açık kapanış sebebi ileyapılmış bir tedavide hawley retainer daha avantajlı olabilmektedir. Hastaya ve tedaviye göre değişebilmekle beraber aparaylerin en az 6 ay gece gündüz kullanımı önemlidir. Sonrasında yapılan kontroller ile bu süre azaltılabilmekte ancak plak kullanımı bir anda bırakılmamaktadır. Pekiştirme tedavisine uyulmaması durumunda ciddi nükslerle karşılaşılabilmektedir.
Ortodontik Tedavi Sırasında Takılan Braketlerin Düşmemesi İçin Neler Yapılmalıdır?
- Asitli ve yapışkan gıdalar tüketilmemesi,
- İçinde çekirdeği(ör: zeytin,erik,çağla..), dışında kabuğu(fındık,fıstık..) olan gıdaların kontrollü tüketilmesi,
- Ön dişlerle ısırma alışkanlığı yerine, küçük lokmalar halinde arka dişlerle öğütülecek şekilde beslenilmesi önemlidir.
Ortodonti Tedavisi Sıkça Sorulan Sorular
Dişlerin arka yüzeylerine uygulanan ‘’lingual ortodonti’’ ve telsiz orotodonti olarak bilinen ‘’şeffak plak tedavisi’’ ile de dişlerde 3 boyutlu hareket elde etmek, ideal estetiği ve fonksiyonu sağlamak mümkündür.
Evet düzletilebilir. Erken dönemde alışkanlık önlenmesi ile kendiliğinden düzelmesi mümkünken ilerleyen dönemlerde çekim destekli sabit ortodontik tedaviler ile cerrahi destekli ortodontik tedaviye kadar gidecebilecek farklı alternatifler mevcuttur.
Gömülü dişin pozisyonu uygunsa ve gerekli yer varsa üstündeki diş eti ve kemik kaldırılarak yerine getirilebilir. Ancak anatomik koşullar ve diş pozisyonu sebebiyle sürdürülmesi mümkün olamayabilmektedir. Her 2 durumda da tedavisi(çekim veya sürdürülmesi) şarttır. Çünkü gömülü dişler komşu dişlerin köklerinde rezorpsiyona, ağrıya ve dentigeröz kist oluşumuna sebep olabilmektedir.
Sorunuza Cevap Bulamadınız Mı?
Aradığınız bilgiye henüz ulaşamadıysanız, bizimle iletişim kurarak tüm sorularınıza uzman diş hekimlerimiz tarafından cevap bulabilirsiniz.