Lamina Tedavisi
Lamina Tedavisi Nedir?
Laminalar genellikle ön dişlerde uygulanan çok ince seramik restorasyonlardır. Diş hekimliği konservatif bir yaklaşımla, daha az oranda doku kaybı gerektirecek restoratif işlemleri ön plana çıkartmıştır. Lamina tedavisi çoğunlukla estetik amaçla yapılır. Lamina tedavisi dişin herhangi bir yapısal ya da morfolojik bozukluğu olduğunda da ömrünü uzatmak amacıyla da kullanılır. Porselen laminalar dişte çok az ya da hiç preparasyon gerektirmeden uygulanan işlemlerdir. Özel yapıştırıcılarla uygulanan porselen laminaların ışık geçirgenliğinin iyi olması nedeniyle estetik açıdan oldukça mükemmel sonuçlar alınmaktadır. Bu sayede yaygın olarak kullanılan restoratif seçenekler içinde yer alır. Oldukça hassas teknikler kullanılarak, çok ince üretilen laminalar dişle ve çevre dokularla çok iyi uyum sağlamaktadır.
Porselen Laminalar Hangi Durumlarda Uygulanabilir?
- Düzensiz, hafif çapraşıklık problemi olan, diş eti seviyesi problemi olan dişlerde
- Ayrık dişlerde
- Renklenme problemi olan dişlerde
- Büyük, renklenmiş, eski dolguları olan dişlerde
- Diş beyazlatma ile rengi açılmamış dişlerde
- Antibiyotik ve aşırı flor kullanımı sonucu renklenmiş dişlerde
- Kalıtsal durumlara bağlı mine düzensizlikleri olan dişlerde
- Görünüş olarak hastanın dişlerinden memnun olmadığı durumlarda
Porselen Laminaların Avantajları Nelerdir?
Porselen Laminalar:
- Estetik olarak hastanın beklentisini büyük ölçüde karşılar.
- Dişler tek tek yapıldığı için hastalar dişlerini rahatlıkla diş ipiyle temizleyebilirler ve dişlerinin ömrü uzun olmaktadır.
- Aşınma direnci fazla olduğu için kahve, sigara, çay gibi faktörlerden etkilenmez.
- Diş taşı oluşumu da büyük ölçüde engellenir.
- Renk değiştirmez.
Porselen Laminalar Kimlere Uygulanabilir?
Diş gıcırdatma gibi parafonksiyonel alışkanlıkları olan, aşırı çene bozuklukları ve diş harabiyeti olan, diş pozisyonları aşırı bozuk olan kişiler dışında hemen hemen herkese uygulanabilir. Ortodontik tedavi sonrası ön dişlerin arkasına yerleştirilen retainer varlığında ise ortodontist ile beraber değerlendirmek gerekebilir. Bu hastalarımızı, daha ileri protetik tedavilerle(zirkonyum vs.), gerekirse ortodontik tedavi desteğiyle istedikleri gülüşe kavuşturabiliriz. Hastanın dişlerin büyük kayıplar olmadığı ve estetik kaygı güdüldüğü durumlarda porselen laminalar uygulanabilir.
Porselen Laminalar Neden Daha Estetik Bir Görünüm Sağlar?
Porselen laminalardaki esas amaç estetiği sağlamaktır.Aynı zamanda porselen laminalar;ışığı diğer materyallere göre daha iyi geçirir,dolayısıyla hasta için çok daha gerçeğe benzer bir diş dokusu sağlar.
Porselen Laminaların Ömürleri Ne Kadardır?
Porselen laminalarda uygun endikasyon, porselen ve materyallerin kullanımı önemlidir. Ayrıca konuda tecrübeli hekimin uygulama yapması da önem taşır. Hastanın ağız hijyenine dikkat etmesi ve düzenli kontrollere gelmesiyle çok uzun yıllar ilk günkü gibi kullanabilir.
Porselen Laminaların Yapımı Nasıldır?
Öncelikle hastaya özel olarak tasarlanmış yaprak formundaki lamınalar hastanın dişlerine yapıştırılır.Yaprak porselenlerin dişlere tutunabilmesi için öncesinde dişler bir miktar inceltilir ancak bazen bu işleme gerek kalmayabilir.Laminalar yapıştırıldıktan sonra hasta aynı gün dişlerini kullanmaya devam edebilir.
Porselen Laminaların Önceden Nasıl Görüneceğini Anlayabilir Miyim?
Mock up denilen sistemle ölçü alındıktan sonra hastanın modeli üzerinden ya da dijital gülüş tasarımı gibi yollarla ,hasta tedavi öncesinde dişlerinin bitmiş halinin bir modelini görebilir.
Porselen Laminaların Bakımı Nasıl Yapılır?
Bakımları doğal dişlerin bakımı ile aynıdır. İyi bir ağız bakımı düzenli diş hekimi kontrolleriyle uzun bir sorunsuz olarak kullanılabilir. Oldukça estetik, doğal ve uzun ömürlü restorasyonlardır. Hasta doğru teknikle dişlerini fırçalayıp düzenli şekilde diş ipi kullandığında porselen laminaları uzun ömürlü bir şekilde kullanabilmektedir.
Porselen Laminalar Kimlere Yapılamaz?
Diş hekimi;hastayı muayene ederek dişlerin konumuna,şekline ve durumuna bakarak hastaya lamine mi, emax/empress kaplama mı yoksa zirkonyum kaplama mı yapılacağına karar verir.Dişlerde büyük madde kayıpları varsa,hastada diş sıkma varsa ya da kapanışında problemler varsa bu durumlarda lamine yapılması tercih edilmeyebilir.
Porselen Laminaların Bakımları Nasıl Yapılabilir?
Bakımları doğal dişlerin bakımı ile aynıdır. İyi bir ağız bakımı düzenli diş hekimi kontrolleriyle uzun bir sorunsuz olarak kullanılabilir. Oldukça estetik, doğal ve uzun ömürlü restorasyonlardır.
Hasta doğru teknikle dişlerini fırçalayıp düzenli şekilde diş ipi kullandığında porselen laminaları uzun ömürlü bir şekilde kullanabilmektedir.
Porselen Laminalardan Sonra Nelere Dikkat Etmeliyim?
Hasta;ağız hijyenine dikkat etmeli,dişlerini fırçalamalı,diş eti sağlığına dikkat etmelidir.
Porselen laminaların dişlere yapıştırılmasının ardından, dişler ile doğal bir şekilde kaynaşan bir yapı meydana gelecektir. Ancak yine de laminaların herhangi bir zarar görmemesi adına; sert gıdalara ön dişler ile kuvvet uygulamamaya, tırnak yemeye dikkat etmek gerekmektedir.
Aynı Gün Dişinize Kavuşun!
Kompozit Lamina
Kompozit Laminaların Porselen Laminalara Göre Farklılıkları Nelerdir?
All on four sistemi diş protezini sabitlemek için dört adet diş implantı kullanılan tedavi yöntemidir. Size doğal görünümlü tam işlevli bir gülümsemeye sahip olma avantajı verir. All on four tedavisinde uzman çene cerrahlarımız çene kemiğinizdeki en iyi alanları belirleyip bu bölgelere dört implant yerleştirecek ve kemiğin İmplantlarla kaynaşmasını sağlayacaktır. Daha sonra mevcut veya geçici bir takma diş takılarak sizlere aynı gün gülümseme sağlar.
İmplantlar kemiğe tam olarak entegre olup iyileşme süresi tamamlandıktan sonra kalıcı protezler implantlara sabitlenir.
Kompozit Lamina
Kompozit Laminalar Nasıl Uygulanır?
Kompozit laminalar hasta ağzında direkt ya da hasta ağzından ölçü alınarak indirekt olarak yapılabilmektedir. Kompozit laminalarda dişlerden kesim yapılmaz sadece dişlerdeki küçük şekil bozukluklarının giderilir.Sonrasında dişler üzerine özel bir malzeme yerleştirilerek dişler yeniden şekillendirilir. 1 ile 3 işgünü arasında tedavi tamamlanır.
Lamina Tedavisi Sıkça Sorulan Sorular
Bu işlemler normal dolgu yapımındaki gibi anestezi altında yapıldığından hasta herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez.
Düzenli ve doğru teknikle diş fırçalama ile düzenli hekim kontrolleri yapılmalıdır.Kompozit lamina yapımından sonra hasta mutlaka her 6 ayda bir diş hekimine görünmelidir.
Porselen laminalarda uygun endikasyon, porselen ve materyallerin kullanımı önemlidir. Ayrıca konuda tecrübeli hekimin uygulama yapması da önem taşır. Hastanın ağız hijyenine dikkat etmesi ve düzenli kontrollere gelmesiyle çok uzun yıllar ilk günkü gibi kullanabilir.
Porselen laminalar porselen kaplamalara göre çok daha estetiktir.Porselen laminalarda diş dokusuna nispeten daha az müdahale edilir.Porselen laminalar temizlik açısından çok daha avantajlıdır.
Sorunuza Cevap Bulamadınız Mı?
Aradığınız bilgiye henüz ulaşamadıysanız, bizimle iletişim kurarak tüm sorularınıza uzman diş hekimlerimiz tarafından cevap bulabilirsiniz.