Estetik Diş Hekimliği
Estetik Diş Hekimliği Nedir?
Estetik diş hekimliği, dişlerde estetik süreçlerinin tamamını ele alan bir diş hekimliği alt branşıdır. Dişlerinizdeki tıbbi sorunlardan ziyade, estetik problemlere odaklanan ve bu problemleri çözmeye yönelik tasarlanan tedavi yöntemlerinden meydana gelir. Estetik diş hekimliği tedavileri hastaya özgüven kazandırmak ve onu manevi olarak iyileştirmek konusunda çok önemli bir rol oynar.
Zirkonyum Diş Uygulaması Nedir?
Fazlasıyla sağlam bir materyal olan zirkonyum sadece diş alnında değil birçok alanda kullanılan dayanıklı bir maddedir. Beyaz renkli ve yarı şeffaf olduğu için ışığı geçirir ve normal dişlerle arasındaki fark kolayca anlaşılmaz. İyi bakıldığı takdirde çay kahve ve sigara gibi dış etkenlerle sararmaz ve uzun süre beyazlığını koruyabilir. Zirkonyumun biyouyumlu bir materyaldir. Vücuda herhangi bir zararı yoktur ve tedavi genel olarak kısa sürede tamamlanabilmektedir.
Zirkonyum Restorasyonlar Hangi Durumlarda Yapılır?
Çürük, kırık veya herhangi bir nedenle aşırı madde kaybına uğramış dişlerde
- Renkle ilgili problemlerde
- Form bozukluklarında
- Dişler arasındaki aralıkların kapatılmasında
- Boyutu büyük dolguların varlığında
- Kanal tedavisi yapılmış ve dayanıklılığı azalan dişlere koruyucu tedavi olarak
Lamine Diş Nedir?
Laminalar genellikle ön dişlerde uygulanan çok ince porselenlerdir. Diş hekimliği konservatif bir yaklaşımla, daha az oranda doku kaybı gerektirecek restoratif işlemleri ön plana çıkartmıştır. Porselen laminalar dişte çok az ya da hiç preparasyon gerektirmeden uygulanan işlemlerdir. Özel yapıştırıcılarla uygulanan porselen laminalarin renk geçirgenliğinin iyi olması nedeniyle estetik açidan oldukça mükemmel sonuçlar alınmaktadır. Bu sayede yaygın olarak kullanılan restoratif seçenekler içinde yer alır. oldukça hassas teknikler kullanılarak, çok ince üretilen laminalar dişle ve çevre dokularla çok iyi uyum sağlamaktadır.
Porselen Laminaların Ömürleri Ne Kadardır?
Porselen laminalar da uygun endikasyon, porselen ve materyallerin kullanımı önemlidir. Ayrıca konuda tecrübeli hekimin uygulama yapması da önem taşır. Hastanın ağız hijyenine dikkat etmesi ve düzenli kontrollere gelmesiyle çok uzun yıllar ilk günkü gibi kullanabilir.
Porselen Laminalar Kimlere Uygulanabilir?
Diş gıcırdatma gibi parafonksiyonel alışkanlıkları olan, aşırı çene bozuklukları ve diş harabiyeti olan kişiler dışında hemen hemen herkese uygulanabilir.
Aynı Gün Dişinize Kavuşun!
Porselen Kaplamalarımın Bakımını Nasıl Yapmam Gerekir?
Kronların bakımı doğal dişlerin bakımından farklı değildir. Düzenli fırçalama, diş ipi kullanımı, ağız gargarası, ağız duşu, düzenli diş taşı ve plak temizliği dayanıklılıklarını uzatacaktır.
Kaplamaların Ömrü Ne Kadardır?
Kronların dayanıklılığı ve kullanım süresi üretim kalitesine ve hastanın ağız hijyenine bağlıdır. Bilimsel kurallara göre kaliteli malzemelerle hazırlanmış bir seramik kronu iyi ağız hijyeni olan bir hasta 10-20 yıl arasında kullanabilir.
Dental Spa (Bleaching) Nedir?
Dental spa, ağız ve dişlerin genel bakimidir, bir bakıma ferahlatma işlemidir. Bu işlemde; diş taşı temizliği, diş eti bakimi ve plak temizliği ve beyazlatma uygulamaları yapılmaktadır.
Estetik Dolgu(Bonding, Kompozit Dolgu) Nedir?
Estetik dolgular aşınmış, yontulmuş veya başka şekilde hasar görmüş dişleri eski haline getirebilir. Beyaz estetik diş dolguları kullanılarak dişlerin şekilleri ve renkleri düzeltilerek kalıcı ve doğal bir görünüm elde edilir. Gerektiğinde diş oranlarını eşitlemek ve aralarındaki boşlukları gidermek için estetik restorasyon da yapılabilir. Özellikle belirgin boşlukları olan (diestema) hastaların günlük yaşamlarında sık sık rahatsızlık yaşadıkları ön dişleri için tedavi yöntemi olarak kullanılabilir. Estetik dolgular genellikle dişlerin rengini ve şeklini değiştirmeye yarar.
Estetik Dolgunun Normal Dolgudan Farkı Nedir?
Amalgam dolgular çürük dişler için kullanılırken estetik dolguların kullanım alanı daha geniştir. Estetik dolgularda kullanılan kompozit dolgu malzemesi dişin doğal rengine daha yakın bir görünüm sunar. Estetik dolgular ayrıca kırılan dişlerde ve dişler arası boşlukları doldururken de kullanılabilir. Sonuç olarak kompozit dolgular hastaya daha estetik bir görünüm sağlar.
Ayrıca kompozit dolgu malzemeleri, civa içeren amalgam dolgu malzemelerine göre daha sağlıklıdır.
Inley & Onley Diş Restorasyonları Nedir?
Inley ve Onleyler dolgu ve kuron (kaplama) arasında bir çözümdür. Dolgu yapılabilecek yeterli diş dokusunun olmadığı veya kaplanacak derecede zarar görmemiş dişlere uygulanan bir estetik tedavi yöntemidir. Inley ve Onley diş restorasyonları aralarındaki fark kapsadıkları alanla ilgilidir. Inleyler dolguya daha çok benzer ancak dişlerin çiğneme yüzeyinde bulunan tepecikler (tüberkül) arasında yer alırlar. Onley ise bir ya da daha fazla tepeciği de örtecek biçimde yapılır.
Diş Protezleri Nelerdir?
Tam (total) protez Tam diş protezi, kaybedilmiş dişlerin yerine kullanılan çıkarılabilir protezlerdir. Diş protezleri akrilik bir taban üzerinde akrilikten üretilir. Kısmi protezler de benzer şekilde yapılır ancak tam protezler tüm dişleri kapsarken, kısmi protezler bazı dişlerin yerine takılır.
Tam protezler tüm dişlerinizi kaybettiğiniz durumlarda kullanılabilir ve güvenle gülümsemenizi sağlarlar. Kancalı (parsiyel) diş protezi Parsiyel diş protezleri diye de adlandırılan kancalı diş protezleri, sabit protezlerin uygulanamadığı durumlarda uygulanır. Diş olmayan kısmın yanındaki dişlere kancalar vasıtası ile tutturularak uygulanır. Bu yüzden kancalı diş protezleri olarak adlandırılır.
Hassas Bağlantılı Diş Protezleri Çok sayıda diş eksikliğinin bulunduğu ve sabit protezlerle tedavinin yapılamadığı durumlarda uygulanan protez türlerinden birisi de hassas bağlantılı protezlerdir. Dişlerde hazırlanan yuvalara oturan gizli tutucularından oluşur. Başta bu parçalar alışmayı zorlaştırsa da belirli bir süre sonra hasta bu dişleri kendi dişleri gibi rahatça kullanır. Hassas bağlantılı protezler hem yumuşak dokudan hem de mevcut dişlerden destek aldıkları için tutuculukta problem yaşanmaz ve kesme, ısırma ve öğütme fonksiyonları kolaylıkla yapılabilir.
Gülüş Tasarımı (Smile Design) Nedir?
Gülüş tasarımı hastanın gülüşünü daha güzel hale getirecek uygulamalardır.Gülüş tasarımı içinde zirkonyum,lamine,diş eti estetiği ve diş beyazlatma gibi uygulamalar girebilir.Gülüş tasarımı hastaya özeldir.Hastanın dijital ölçüsü alınıp fotoğrafları çekildikten sonra hastanın beklentileri ve hekimin önerileri doğrultusunda hastaya bir tedavi planı çizilir.Tedavi öncesinde hastaya tedavi sonrası nasıl bir gülüşe sahip olacağı gösterilir.
Gülüş tasarımında dişlerin şekli,dizilişi; dişetlerinin estetiği ve rengi; hastanın yüz yapısı ve karakteri dikkate alınarak kişiye özel bir çalışma yapılır. Gülüş tasarımı ile hastalar; Daha sağlıklı ve estetik bir gülüşe sahip olurlar. Dişlerin rengi, yapısı ve dişetleriyle uyumu değerlendirilerek her diş ayrı ayrı ve hep birlikte değerlendirilir. Güzel bir gülüşe sahip olmak hastaları mutlu eder, hastalar güvenle gülümseyebilir. Ağız içerisindeki çürük, kırık ya da aşınma vs. gibi problemler birlikte ele alındığı için komple bir ağız ve diş tedavisi alınır. Dişler arasındaki renk farklılıkları giderilerek daha dengeli bir gülüş tasarlanır.
Gülüş Tasarımında Hangi Tedaviler Uygulanabilir?
Detaylı muayeneden sonra hastanın ağız içi ölçüsü alınarak hastaya özel bir tedavi planı çizilir. Bu tedaviler;
- İmplant ve zirkonyum gibi kaplama tedavileri
- Diş eti tedavisi
- Amalgam-kompozit dolgular
- Ortodontik tedaviler
- Diş beyazlatma uygulamaları olabilir.
Gülüş Tasarımında Zirkonyum İyi Bir Seçenek Mi?
Gülüş tasarımında zirkonyum gibi kaplamalar iyi bir seçenektir. Özellikle estetik kaygı taşıyan hastalar zirkonyum kaplamadan memnun kalacaklardır. Bu hastalar bulundukları ortamdan rahatlıkla gülümseyebilirler
Dijital Gülüş Tasarımı Kaç Günde Hazırlanır?
Dijital gülüş tasarımının ne kadar süreceği, hastanın durumuna ve beklentilerine göre değişiklik gösterebilir. Aynı anda çok sayıda eksik dişi olan ,kapanış bozukluğu olan, kaplama yaptırmak isteyen hastaların gülüş tasarımı ve tedavi süreci daha uzun sürecektir. Hastanın detaylı ağız içi muayenesi yapıldıktan sonra hastanın dijital ağız içi taramasıyla ölçüsü alınır. Bu ölçü dijital bir sistemde hastanın beklentileri de göz önüne alınarak dijital gülüş tasarımı haline çevrilir. Gülüş tasarımı hastanın yüz ve çene yapısına göre uygun olarak düzenlenir. Genellikle 5-7 gün içerinde hastaya dijital gülüş tasarımı sunularak üzerinde revizyonlar yapılabilir. Dijital gülüş tasarımı hastalara tedavi öncesinde bir fikir verdiği için son derece avantajlıdır.
Dijital Gülüş Tasarımında Beğenmediğim Noktalar Olursa Değişiklik Yapabilir Miyim?
5-7 gün içinde dijital gülüş tasarımı oluşturulduktan sonra hastaya sunulur. Hasta belli noktaları beğenmeyebilir, iyileştirmeler isteyebilir. Diş rengi, dişlerin uzunluğu, kaplama materyali vs. gibi istekler değerlendirilir ,gerekirse ikinci bir provayla hastadan ölçü alınarak gülüş tasarımı yeniden yapılır. Hastanın istekleri, diş hekimleri tarafından değerlendirilir ve hastanın için en uygun tedavi planlanır.
Gülüş Tasarımı Yapılırken Nelere Dikkat Ediliyor?
Gülüş tasarımı her hastaya özel olarak yapılır. Hastanın çene ve yüz yapısı, diş ve ten rengi, yaşı, cinsiyeti, karakteri, dudak ve diş etleri incelenerek hastaya uygun olan dijital gülüş tasarımı oluşturulur. Dijital gülüş tasarımı oluşturulurken hastanın fotoğraflarından da yardım alınır.
Estetik Diş Hekimliği İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Kronların dayanıklılığı ve kullanım süresi üretim kalitesine ve hastanın ağız hijyenine bağlıdır. Bilimsel kurallara göre kaliteli malzemelerle hazırlanmış bir seramik kronu iyi ağız hijyeni olan bir hasta 10-20 yıl arasında kullanabilir.
Gülüş tasarımı hastanın gülüşünü daha güzel hale getirecek uygulamalardır. Gülüş tasarımı içinde zirkonyum, lamine, diş eti estetiği ve diş beyazlatma gibi uygulamalar girebilir.
Gülüş tasarımında zirkonyum gibi kaplamalar iyi bir seçenektir. Özellikle estetik kaygı taşıyan hastalar zirkonyum kaplamadan memnun kalacaklardır. Bu hastalar bulundukları ortamdan rahatlıkla gülümseyebilirler.
Sorunuza Cevap Bulamadınız Mı?
Aradığınız bilgiye henüz ulaşamadıysanız, bizimle iletişim kurarak tüm sorularınıza uzman diş hekimlerimiz tarafından cevap bulabilirsiniz.