Diş Protezleri

Denta Center ile iletişim kurmak çok kolay! formu gönder en geç yarım saat içerisinde sizlere geri dönüş sağlayalım.

Diş Protezleri

Tam (Total, Hareketli) Protez Nedir?

Tam diş protezi, kaybedilmiş dişlerin yerine kullanılan çıkarılabilir protezlerdir. Diş protezleri akrilik bir taban üzerinde akrilikten üretilir. Kısmi protezler de benzer şekilde yapılır ancak tam protezler tüm dişleri kapsarken, kısmi protezler bazı dişlerin yerine takılır. Tam protezler tüm dişlerinizi kaybettiğiniz durumlarda kullanılabilir ve güvenle gülümsemenizi sağlarlar.

Kancalı (Parsiyel) Diş Protezi Nedir?

Parsiyel diş protezleri diye de adlandırılan kancalı diş protezleri, sabit protezlerin uygulanamadığı durumlarda uygulanır. Diş olmayan kısmın yanındaki dişlere kancalar vasıtası ile tutturularak uygulanır. Bu yüzden kancalı diş protezleri olarak adlandırılır.

porselen diş sararır mı

Hassas Bağlantılı Diş Protezleri Nelerdir?

Çok sayıda diş eksikliğinin bulunduğu ve sabit protezlerle tedavinin yapılmadığı durumlarda uygulanan protez türlerinden birisi de hassas bağlantılı protezlerdir. Dişlerde hazırlanan yuvalara oturan gizli tutucularından oluşur. Başta bu parçalar alışmayı zorlaştırsa da belirli bir süre sonra hasta bu dişleri kendi dişleri gibi rahatça kullanır. Hassas bağlantılı protezler hem yumuşak dokudan hem de mevcut dişlerden destek aldıkları için tutuculukta problem yaşanmaz ve kesme, ısırma ve öğütme fonksiyonları kolaylıkla yapılabilir.

Proteze Alışmam Ne Kadar Zaman Alır?

Kişinin proteze ne kadar sürede alışacağı kişiden kişiye değişen biR kavramdır.

Ortalama 5 hafta içinde hastlar protezlerine alışmaktadır. Bu süreçte hastanın sabırlı olması gerekmektedir. Hasta protezinin oturmadığını hissederse hekimine başvurup protezinde değişiklik yapılmasını isteyebilir. Protez takıldıktan sonra hasta düşük porsiyonlar halinde ,yavaş bir şekilde ve dişlere fazla kuvvet uygulamadan hafif gıdalarla beslenmelidir.

Hastanın protezine hızlıca alışması için yapması gereken bir diğer şey de , hastanın protezi ilk günlerde 24 saat takılı halde kullanmasıdır, geceleri çıkarmamasıdır. Böyle proteze alışma süreci hızlanacaktır. Bu alışma sürecinin ardından yatarken protez çıkarılmalıdır.

Protezimi Temizlemem Gerekir Mi?

Hastalar yemek yedikten sonra protezi çıkartıp üzerindeki besin artıklarını temizlemelidir. Protezler günlük olarak sabun ve suyla temizlenmelidir. Hastalar protezlerini fırçalarken hafif kuvvet uygulamalıdır. Aksi takdirde protezler zedelenebilir. Protezler çok yüksek sıcaklıktaki sularla temas ettirilmemelidir.

Protezi Ne Kadar Süre Kullanabilirim?

Protezler ömür boyu kullanılma amacıyla yapılmaz çünkü kullanım sürecinde hem protez zamanla eskir hem de ağız içi doku değişime uğrar. Protez zamanla uyumsuz hale gelebilir. Ortalama 4-6 sene içinde protezler değiştirilmelidir. Buradaki sayı hastanın durumuna göre değişiklik göstermektedir.

Protezimle Yemek Yiyebilir Miyim?

Protez takılıyken yemek yenebilir. Hastalar genelde ilk 4-6 hafta(alışma süreci) proteze alışmakta güçlük çekerler. Bu süreçte sert ve kabuklu gıdalar tüketilmekten kaçınılmalıdır. Hastalar dişlerine fazla kuvvet uygulamamalı, yumuşak gıdalarla beslenmelidir. Özellikle ön dişlerdeki baskı protezi hareket ettirebilir.

Protezler Besinlerin Tadını Almaya Engel Midir?

Besinlerin tadı dil ile alınır, protez tedavisinde dil ile ilgili herhangi bir işlem yapılmadığı için hastalar besinlerin tadını almaya devam ederler. Gelişen teknoloji ile birlikte hastaların ağızlarına tamamen uyan protezler üretilebilmekte ve hastalar konforlu bir şekilde hayatlarına devam edebilmektedirler.

Aynı Gün Dişinize Kavuşun!

Protez Kullanımının Zorlukları Nelerdir?

Hastalar proteze alışma sürecinde güçlük çekmektedir. Protez ağızda sanki yabancı bir madde gibi algılanır. Hastalar yanaklarında dolgunluk hissedebilir ve protezin boyutundan şikayetçi olabilirler.

Bu gibi şikayetler gayet normaldir, alışma sürecinden sonra kendiliğinden kaybolacaktır. Hasta protezlerinde vurma hissederse hekimine başvurmalıdır.

Protezler Besinlerin Tadını Almaya Engel Midir?

Besinlerin tadı dil ile alınır, protez tedavisinde dil ile ilgili herhangi bir işlem yapılmadığı için hastalar besinlerin tadını almaya devam ederler. Gelişen teknoloji ile birlikte hastaların ağızlarına tamamen uyan protezler üretilebilmekte ve hastalar konforlu bir şekilde hayatlarına devam edebilmektedirler.

Protez Diş Kullandıktan Sonra Ağrı Duyar Mıyım?

Protez dişler genllikle ağrı oluşturmazlar. Genellikle ilk 4-6 hafta dediğimiz alışma sürecinde hastalar dişlerinde ve ağız içinde uyumsuzluk hissedebilirler. Bu gayet normaldir. Hastalar bu durumun farkında olmalı ve sabır göstermelidir. Sonrasında hasta protez dişlerine alışarak bunları kullanabilir.

Eğer protez dişlerde bir vurma oluyorsa hasta hekimine danışabilir, protez dişlerde değişiklikler yapılabilir.

Protez dişlerin kullanıldığı ilk birkaç aylık alışma sürecinde çok ender hastalar damaklarında ağrı hissedebilirler. Eğer 2 ayın sonunda hasta ağrı hissetmeye devam ediyorsa dişlerin ölçüsü yanlış alınmış olabilir. Bu durumda hasta hekimine başvurmalıdır.

Hastalar Proteze Ne Zaman İhtiyaç Duyarlar?

Protez ihtiyaç duyulduğunda kullanılmalıdır. Örneğin hastanın dişlerinde çok sayıda eksik varsa, yaşı ileri olduğundan ya da yapısal olarak kemiklerinde bir zayıflama mevcutsa bu hastalara implant tedavisi yerine protez tedavisi uygulanabilir. Hiçbir tedavi doğal dişin yerini tutmaz. Protez tedavisi yine de kişinin konuşma, beslenme ve gülümseme gibi ihtiyaçlarını yerine getirmesine yardımcı olur.

Protez Dişlerde Çürüme Görülür Mü?

Protez dişler hastanın ağız ölçüsü alınarak dizayn edilen yapma dişlerdir dolayısıyla bu dişlerde herhangi bir çürüme görülmez. Fakat bu hastanın ağız ve diş temizliğini ihmal edeceği anlamına gelmemelidir. Hastalar hekiminin belirttiği şekilde dişlerini fırçalamalı ve periyodik kontrollerine gitmelidir.

Protez Dişler İle Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Protez dişler takıldıktan sonraki ilk 4-6 haftalık alışma sürecinde hastalar sert ve kabuklu gıdalardan, sakız gibi yapışkan gıdalardan ya da koparılması zor gıdalardan uzak durmalı, özellikle ön dişlerine fazla yük bindirmemelidir. Alışma sürecinde hasta protezine narin davranmalıdır. Alışma sürecinden sonra hastalar sıcak-soğuk fark etmeksizin her türlü gıdayı tüketebilirler.

İmplant Üstü Protez Nedir?

İmplant üstü protezler implantlar üzerinde yerleştirilen sabit ya da hereketli protezlerdir. Eğer hasta yeterli kemik yapısına sahipse implant destekli protez kullanabilir. İmplant üstü protez uygulanmasından sonra kişi kesinlikle sigara başta olmak üzere bütün tütün mamüllerinden uzak durmalıdır.

protez bakımı

Diş Protezi İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Diş protezleri hastaların ağızlarına uyumlu bir şekilde yapılmaktadır, hem görünüm hem de ağız içine uyum bakımından doğal dişlere uygun dizayn edilir. Bu yüzden dışarıdan hastanın protez kullanıldığının anlaşılması mümkün olmaz.

Ölçü alındıktan sonra protez hazırlanmaya başlar. Genellikle 4-5 seansta ve 1-1.5 ay içinde protez hazır hale gelir hasta kullanmaya başlar.

Hastalar protezlerini kuru halde bırakmamalıdır. Protez hastanın ağzında takılı olmadığı zamanlarda gargara içeren bir suyun içine konmalıdır. Protez çok yüksek sıcaklıktaki su ile temas ettirilmemelidir. Protez bakımı hakkında hekimin tavsiyelerine uyulduğunda protezi daha uzun süre kullanabilirsiniz.

Sorunuza Cevap Bulamadınız Mı?

Aradığınız bilgiye henüz ulaşamadıysanız, bizimle iletişim kurarak tüm sorularınıza uzman diş hekimlerimiz tarafından cevap bulabilirsiniz.

Hemen Ara
Online Randevu
WhatsApp
7/24 Acil Destek Hattı