Endodonti (Kanal Tedavisi)
Kanal Tedavisi Nedir?
Dişlerin damar ve sinirinin bulunduğu dokuya pulpa denir. Halk arasında diş siniri olarak bilinen bu alanla ile ilgili her türlü sorunun giderilmesi ve dişin ağız içerisindeki fonksiyonunun devamı için gerekli olan tedavi ile ilgilenen bilim dalına endodonti denmektedir. Dişteki damar ve sinirlerde karşılaşılan sorunların iyileştirilmesi amaçlanmaktadır.
Kanal tedavisi lokal anestezi yöntemiyle yapılmaktadır. Bu nedenle ağrısız bir tedavi yöntemidir. Dişin görünen kısmında açılan bir kavite ile çene kemiğinde olan dişin kök kanal kısmına ulaşılır. Bu alanda dişin sinir yapıları bulunmaktadır. Kanal tedavisi yöntemiyle dişin sinirleri alınır. Sonrasında, bu bölgelerde temizleme işlemi yapılarak, mikroorganizmalardan arınması sağlanır. Son olarak kanallar doldurulur ve dişin kron kısmında yani görünen kısmında açılan kavite dolguyla restore edilerek kapatılır.
Kanal Tedavisini Gerektiren Durumlar Nelerdir?
- Pulpanın canlılığını kaybettiğinin belirlenmesi
- Darbe sonucunda dişlerde oluşan kron/kök kırıkları
- Kök ucunda enfeksiyonların oluşumu
- Çürüğün çok ilerlemiş olması
- Diş pulpalarına zara verecek çiğneme alışkanlıkları
- Önceki yanlış tedaviler sonucunda hastanın şikayetlerinin sürmesi gibi durumlarda kanal tedavisi yapılabilir.
Kanal Tedavisi Sonrasında Ağrı Olur Mu?
Kanal tedavisinden sonra dokuların enflamasyonu birkaç gün daha devam edeceğinden diş üzerine bastırıldığında ağrı-sızı olabilir. Bu ağrının sebebi pulpa dokusu alındığı için oluşan hassasiyettir. Ağrılı bölgeyi bu dönemde çok zorlamamanız gereklidir. Hastaların bu dönemde ağrı kesici kullanması gerekir. Kanal tedavisi çevresinde ödem oluşabilir. Bu ödem kendiğinden birkaç gün içerisinde gerileleyecektir. Hasta tedavi sonrası hekimin söylediği talimatlara uymalıdır. Ağrı uzun süre geçmediğinde veya şiddet, arttığında hekim kontrolüne başvurmanız yararlı olacaktır.
Kanal tedavisi sırasında lokal anestezi uygulanacağı için hasta herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez.
Kanal Tedavisinden Sonra Dişlerimi Uzun Bir Süre Kullanabilir Miyim?
Kanal tedavisinden sonra hastalar dişlerini uzun yıllar kullanabilirler. Hastalar dişlerini düzenli fırçalar, ağız ve diş sağlığına dikkat eder ve periyodik kontrolleri aksatmazlarsa kanal tedavisi yapılan diş işlevini yerine getirmeye devam eder. Burada özellikle yemekten sonra diş fırçalanması ve diş ipi kullanılması önem arz etmektedir.
Hastalar sert ve kabuklu gıdalar tüketmekten kaçınmalıdır.
Kanal Tedavisi Sonrasında Ağız Ve Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Kanal tedavisi sonrasında hastalar hekiminin talimatlarına uymalı ,6 ayda bir olan periyodik kontrollerini aksatmamalıdır. Hastalar özellikle yemeklerden sonra olmak üzere günde 2-3 kere dişlerini fırçalamalı ve diş ipi kullanmalıdır. Ceviz,fındık gibi sert kabuklu gıdalar dişlerle parçalanmamalıdır. Hastalar dişlerine narin davranmalıdır.
Kanal Tedavisi Yaptırdığım Diş Tekrardan Çürüyebilir Mi?
Eğer hastalar ağız ve diş bakımına dikkat etmezler, periyodik doktor kontrollerini aksatırlarsa her diş gibi kanal tedavisi yapılan diş de çürüyebilir. Kanal tedavisi sonrasında hastalar dişlerine çok iyi bakmalıdır.
Aynı Gün Dişinize Kavuşun!
Kanal Tedavisi Yaptırmak Yerine Dişimi Çektirebilir Miyim?
Kanal tedavisi hastanın kendi dişini kurtarmak için yapılan bir tedavidir. İşlevini yerine getirdiği sürece hastanın doğal dişi en iyi diştir. Bazı durumlarda hastalar kanal tedavisinden korktukları için dişlerinin çekilmesini tercih edebilirler. Diş çekildikten sonra boş kalan bölgeye implant ya da köprü gibi tedavi yöntemleri denenir. Bu boş kalan yer birçok probleme sebep olabileceği için mutlaka buranın doldurulması gerekir.
Hekimin kararı ve hastanın istekleri doğrultusunda doğru nokta bulunup tedavi ona göre planlanmalıdır.
Her Dişe Kanal Tedavisi Yaptırabilir Miyim?
Kanal tedavisi yapılabilmesi için bazı koşulları sağlamak gerekmektedir. Ağrıyla gelen hastanın dişinde pulpaya kadar ulaşan geniş çaplı bir çürük olduğu zaman kanal tedavisi uygulanabilir. Eğer çürük küçük çaplıysa ve pulpaya ulaşmıyorsa dolgu yapılması tercih edilebilir. Kanal tedavisi dişi kurtarmak için yapılan en son müdahaledir.
Kanal Tedavisi Sırasında Canım Yanar Mı?
Kanal tedavisi öncesinde lokal anestezi yapılır ve kanal tedavisi yapılacak bölge uyuşturulur. Lokal anestetik maddeler enjeksiyon ile diş eti çevresine verilir. Yaklaşık 5-10 dk içerisinde diş uyuşur. Operasyon esnasında hasta herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez.
Kanal Tedavisi Sıkça Sorulan Sorular
Hastaya lokal anestetik maddeler uygulandıktan sonra genellikle yaklaşık 1-1.5 saat arasında kanal tedavisi işlemi tamamlanır
Dişlerdeki kanal sayısı kişiden kişiye değişen miktarda bulunabilir. Genellikle kesici dişler tek kanallı, küçük azı dişleri 2 kanallı, büyük azı dişleri ise 3 ya da 4 kanallıdır. Kanal sayısı ancak hastanın röntgeni çekildikten sonra belli olur.
Eğer hastalar ağız ve diş bakımına dikkat etmezler, periyodik doktor kontrollerini aksatırlarsa her diş gibi kanal tedavisi yapılan diş de çürüyebilir. Kanal tedavisi sonrasında hastalar dişlerine çok iyi bakmalıdır.
Sorunuza Cevap Bulamadınız Mı?
Aradığınız bilgiye henüz ulaşamadıysanız, bizimle iletişim kurarak tüm sorularınıza uzman diş hekimlerimiz tarafından cevap bulabilirsiniz.