Sedasyon İle Diş Tedavisi

Denta Center ile iletişim kurmak çok kolay! formu gönder en geç yarım saat içerisinde sizlere geri dönüş sağlayalım.

Sedasyon Nedir?

Sedasyon, anestezi uzmanlarının hastaya damar içi rahatlatıcı ilaçlar vermesiyle oluşan kontrollü yarı uyku durumudur.

Hangi Durumlarda Sedasyon Uygulanabilir?

Diş hekimi fobisi olan, diş tedavisi olmaktan aşırı korkan ve bulantı refleksi olan hastalara uygulanır.  Çok uzun süren diş tedavilerinde sedasyon, hastayı rahatlatır. Hastanın en ufak hareketi, hekime müdahale etmesi istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Sedasyon bu tür riskleri ortadan kaldırır.

sedasyon nedir

Sedasyon (Bilinçli Sedasyon) Nedir?

Bilinçli sedasyon tüm dünyada bir çok medikal alanda sıklıkla kullanılan ağrı yönetim şeklidir. Her yaştan insana uygulanabilen bu etkili ve güvenilir yöntemle, diş tedavisinde duyduğunuz korku ve stres ortadan kalkar. Diş hekimi hastaya ağzını açmasını söylediğinde, hasta bunu kolaylıkla yapar. İşlem sırasında anestezi uzmanı, hastayı monitörize ederek nabzını ve tansiyonunu takip eder.

Sedasyon Kimlere Uygulanabilir?

  • Diş tedavilerinden aşırı korkan , bu korkusu yüzünden tedavilerini yaptıramayan kişilere
  • Tedaviye uyum gösteremeyen veya diş tedavisinden korkan küçük yaştaki çocuklara
  • Zihinsel veya fiziksel engelli bireylere
  • Birden fazla işlemi konforlu bir şekilde tek seferde yaptırmak isteyen kişilere
  • Bulantı ve öğürme refleksinden dolayı işlemlerini rahat yaptıramayan hastalara

Sedasyon Altındayken Etraftaki Sesleri Duyup Konuşabilir Miyim?

Hasta sedasyon altındayken; nabız,tansiyon,oksijen satürasyonu gibi vital değerler monitörize edilir ve anlık olarak izlenir.Hastalar sedasyon altındayken bilinçleri açık,yarı baygın haldedir.Etraftaki sesleri duyup konuşabilirler.

Sedasyon sırasında verilen ilaçlar sayesinde hasta acı ya da ağrı duymaz.

Ayrıca verilen ilaçlar kısa süreli  anterograd amnezi’ye sebep olduğu için kişi tedavi sonrasında tedavi sırasındaki işlemleri hatırlamaz .Bu da hastada travmatik bir deneyim yaşanmamasını sağlar.

Sedasyon hem hekim için hem de hasta için büyük bir konfor sağlamaktadır.

Hangi Tedavilerde Sedasyon Tavsiye Edilir?

Özellikle gömülü diş çekimlerinde ve implant tedavisi gibi cerrahi işlemlerde sedasyon tavsiye edilir.Hasta önceki deneyimlerinden dolayı yeni tedaviden korku duyuyorsa da sedayon uygulamak doğru yöntemdir.

Sedasyon Ücretleri Nasıldır?

Sabit bir ücret ne yazık ki yoktur.Bunun sebebi  ücretin hekimin tecrübesi,anestezi doktorunun ve kliniğin genel durumuna göre değişmesidir.Bazı klinikler sedasyonu tedavinin ücretine dahil edebillirler.Kullanılacak ilacın çeşidi ve miktarı da bunda etkili olmaktadır.

 

Aynı Gün Dişinize Kavuşun!

Sedasyon İle Diş Tedavisi

Sedasyonun Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Hem erişkin hem de çocuk hastalarda sedasyon rahatlıkla uygulanabilir.Hastalar tedavilerinde bir kere sedasyon aldıklarında sonraki tedavilerinde de yine aynı şekilde sedasyon almak isterler çünkü acı ve ağrı duymak istemezler.

Tedavi sırasında hasta uyanık olduğu için ;hekim hastaya sorular sorabilir ve tedaviyi şekillendirebilir.

Özellikle çocuk hastalar en ufak bir diş çekiminden bile büyük bir korku duymaktadır. Sedasyon hastanın gelecekteki tedavileri için de iyi bir deneyim yaşamasını sağlar. Hekim,hasta ve ebebeynler için büyük kolaylıklar sağlar.

Sedasyon etkisi geçtikten sonra hasta tamamiyle kendine gelir ve eski hayatına geri dönebilir.

Sedasyon İle Genel Anestezi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Sedasyon Bir Genel Anestezi Midir?

Sedasyon genel anestezi değildir.Genel anestezi daha çok tıpta kullanılır. İkisi arasında büyük farklar vardır.

Sedasyonda hasta yarı baygın haldedir, uyaranlara cevap verebilir ve ilacın etkisi bittikten sonra rahatlıkla eski haline döner.

Genel anestezide ise hasta monitörize edilmesinden sonra entübasyon gibi yöntemlerle hastanın solunumu cihazlar yardımıyla yapılır. Hastalar dış uyaranlara karşı hiçbir tepki vermezler, uyur benzeri bir vaziyettedirler. Genel anestezide hastaların ayılması uzun sürebilir ve hasta uyanırken ciddi rahatsızlık yaşayabilir.

Neticede diş hekimliğinde sedasyon yeterli olmaktadır.Hastalar konforlu bir şekilde tedavi sürecini atlatabilirler.

lokal anestezi

Sedasyondan Önce Aç Kalmak Gerekir Mi?

Sedasyondan önceki 6 ile 8 saat arasında hasta hiçbir şey yiyip içmemelidir.6-8 saat öncesinde de ağır ve rahatsızlık verici gıdalardan kaçınılmalı,hafif besinlerle beslenilmelidir.Hasta fazla miktarda besin tüketmemelidir.Sedasyon sırasında hastanın midesi boş olmalıdır.

Sedasyon Hangi Hastalar İçin Risklidir, Kimlere Yapılmaz?

Genel muayene ile birlikte hastalardan anamnez alınır.Hastanın özgeçimişi değerlendirilir.Gerekirse hastanın doktorundan diş tedavisi için konsültasyon alması istenir. Uyku apnesi,ciddi solunum sıkıntıları,kroinik akciğer ve kalp rahatsızlığı olan hastalar sedasyon için risk altındadır.

Sedasyon İle Diş Tedavisi Sıkça Sorulan Sorular

Diş hekimi fobisi olan, diş tedavisi olmaktan aşırı korkan ve bulantı refleksi olan hastalara uygulanır.  Çok uzun süren diş tedavilerinde sedasyon, hastayı rahatlatır. Hastanın en ufak hareketi, hekime müdahale etmesi istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Sedasyon bu tür riskleri ortadan kaldırır.

Eğer hasta sedasyon öncesinde yemek yemişse ya da bir şeyler içtiyse bu tedavi sırasında problem yaratabilir. İşlem sırasında hasta yiyip içtiklerini aspire edebilir yani içerik soluk borusuna kaçabilir.

Sedasyon genel anestezi değildir. Genel anestezi daha çok tıpta kullanılır. İkisi arasında büyük farklar vardır.

Sorunuza Cevap Bulamadınız Mı?

Aradığınız bilgiye henüz ulaşamadıysanız, bizimle iletişim kurarak tüm sorularınıza uzman diş hekimlerimiz tarafından cevap bulabilirsiniz.

Hemen Ara
Online Randevu
WhatsApp
7/24 Acil Destek Hattı