20’lik dişler, ağzınızın arkasındaki üçüncü azı dişleridir. En son çıkan dişlerdir ve genellikle 17-21 yaşları arasında çıkarlar. Bazen yirmi yaş dişleri sorunsuz çıkabilmektedir. Ancak çoğu zaman ağrıya, kalabalıklaşmaya ve diğer sorunlara neden olabilirler.Tam olarak girmeyen veya açılı olarak giren yirmi yaş dişleri diğer dişlerinizi sıkıştırabilir ve ağrıya neden olabilir. Ayrıca diş eti dokusuna yiyecek ve bakterileri hapsedebilirler ve bu da enfeksiyona neden olabilir. Yirmilik dişleriniz gömülü ise, yani diş etlerinizin ve kemiğinizin altında kalırlarsa, diğer dişlere zarar verebilir ve ciddi ağrılara neden olabilirler.Özellikle 20’lik diş ağrısı zonklayıcı karakterde olmasıyla tanınır.
Yirmi yaş dişlerinizle ilgili sorunlarınız varsa, diş hekiminiz veya ağız cerrahınız bunları değerlendirebilir ve en iyi tedavi yöntemini önerebilir. Bazı durumlarda yirmi yaş dişleri sorunsuz çekilebilir. Ancak bazen yirmi yaş dişlerinin çıkarılması özel bakım gerektiren karmaşık bir işlemdir.
Yirmilik dişlerinizle ağrı veya başka sorunlar yaşıyorsanız, diş hekiminizle veya ağız cerrahınızla konuşun. En iyi tedavi yöntemini belirlemenize yardımcı olabilirler.
20’lik Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Yirmili yaşlarındayken hala genç sayılırsın. Öyle hissetmeyebilirsin, ama öylesin. Bu, vücudunuzun hala büyüdüğü ve geliştiği zamandır. Kemikleriniz güçleniyor, kaslarınız büyüyor ve beyniniz hala olgunlaşıyor. Tüm bu fiziksel değişiklikler, diş ağrıları da dahil olmak üzere ağrıya neden olabilir.
Diş ağrısı ağrınızı hafifletmek için yapabileceğiniz birkaç şey var. İlk olarak, reçetesiz satılan ağrı kesiciler yardımcı olabilir. İbuprofen ve asetaminofen ağrıyı azaltmada etkilidir. Ağrıyı uyuşturmak için soğuk kompres de kullanabilirsiniz.20’lik diş ağrısı bazen çok şiddetli olabilmektedir.
Diş ağrınız şiddetli ise diş hekimine görünmeniz gerekebilir. Daha güçlü ağrı kesici ilaçlar reçete edebilir veya hatta sorunu çözmek için bir prosedür uygulayabilirler. Çoğu durumda, diş ağrısına bir boşluk veya enfeksiyon neden olur. Diş hekimi bu sorunları tedavi edebilecek ve ağrınızı dindirebilecektir.
Bazı durumlarda, diş ağrısı daha ciddi bir sorunun işareti olabilir. Ateşiniz, şişmiş lenf düğümleriniz veya kızarıklıklarınız varsa hemen bir doktora görünmelisiniz. Bunlar, antibiyotiklerle tedavi edilmesi gereken bir enfeksiyon belirtileri olabilir.
Diş Ağrısı Tedavisinde Bitkisel Çözümler
Diş ağrısı tedavisinde etkili olabilecek bir dizi bitkisel ilaç vardır. En popüler olanlardan biri, ağrı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olmak için topikal olarak kullanılabilen nane yağıdır. Kullanılabilecek diğer yağlar arasında karanfil yağı ve lavanta yağı bulunur. Bir pamuğa birkaç damla yağ damlatın ve etkilenen bölgeye uygulayın. Ayrıca bir bardak suya birkaç damla ekleyip onunla gargara yapabilirsiniz.
Bir başka etkili ilaç da papatya çayıdır. Bir papatya çayı poşetini birkaç dakika sıcak suda bekletin ve ardından etkilenen bölgeye uygulayın. Çay, iltihabı ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olacaktır.
Daha doğal bir yaklaşım için bir parça çiğ zencefil çiğnemeyi deneyin. Zencefil ağrı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca biraz su ile karıştırarak ve ardından etkilenen bölgeye uygulayarak bir macun yapabilirsiniz.
Daha uzun vadeli bir çözüm arıyorsanız, C vitamini ve D vitamini takviyesi almayı düşünün. Bu vitaminler sağlıklı dişler ve diş etleri için gereklidir ve diş ağrısı riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
20’lik diş ağrısı
20’lik diş ağrısına ne iyi gelir