İçindekiler
Dil Bağı
Dil bağı bazı bebeklerde görülen dil yapısı ile ilgili bir problemdir. Bebek doğduğunda var olan bu durum doğumdan itibaren anlaşılabilir. Dilde hareket kısıtlanmasına yol açan bu problemin giderilmesi gerekir.Dilin ağız içinde bazı işlevleri vardır. Bu görevin yerine getirilebilmesi için dil yapısının düzgün olması gerekir. Bazı bireylerde dil ile ağız tabanı arasındaki bağlantı çok gergin olabilmektedir. Ayrıca bazı kişilerde bu yapı çok kısadır.
Dil Bağı Nedir?
Dil bağı nedir? Merak edilenler arasında yer alırken dildeki bağ yapısının normalin dışında olması durumudur. Dilin yapısındaki farklılığın yol açtığı sonuçlardan biri de dil hareketlerinde kısıtlanmanın ortaya çıkmasıdır.
Genellikle erkek bebeklerde görülebilen bu problem doğumdan itibaren anlaşılabilir. Bebek emme ile ilgili sorunlar yaşadığında bunun sebeplerinden biri dil bağı problemi olabilmektedir. Bebeğin emzirme sırasında sorun yaşadığının anlaşılabilmesi için belirtilerin takip edilmesi önemli bir ayrıntıdır.
Bu sorunu yaşayan bebeklerin emzirme sürecinde bu tür bir problemle karşılaşmasının etkilerine de dikkat edilmelidir. Bebekte oluşabilecek yetersiz beslenme, annenin sütünde azalma, beslenirken hava yutma, yetersiz beslenmenin yol açacağı büyümede gerilik bu hastalığın ile ilgili sonuçlar arasında yer alır.
Bebeklerde Dil Bağı
Bebeklerde dil bağı çeşitli belirtilerden anlaşılabilir. Bu belirtilerin dikkatli takibi sonucunda önlem alınması kolaylaşırken bebeğin büyüme ve gelişmesinde problem yaşamasının da engellenmesi sağlanır.
Bebekte Görülen Belirtiler:
- Dil bağı olan bebekler annenin meme başını tam olarak kapatamaz.
- Bebek emme yerine çiğnemeyi tercih eder.
- Bebeğin kilosu geriden gelir.
- Bebek emzirme için çok zaman harcar.
- Bebekte emzirme öncesi huysuzluk belirtileri olur.
- Bebek her an aç gibidir.
Annede Görülen Belirtiler:
- Meme başı çatlakları.
- Emzirme anında ve emzirme sonrasında ağrı ortaya çıkması.
- Süt miktarında azalma.
- Meme başı iltihabı.
Dil Bağı Tanısı
Dil bağı tanısı konulurken belirtilerin varlığından şüphe edildiğinde bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekir. Burada doktor tarafından yapılacak fiziki bir muayene sonucunda durum anlaşılabilir. Doktorun muayene sırasında bebeğin ağız yapısına bakması gerekir.
Bunun yanı sıra bebeğin öyküsü ve annenin gözlemleri de dinlenmesi gerekenler arasında yer alır. Bu aşamada bazı soruların da yanıtlanması gerekir. Bebek yeni doğan ise muayene bu şekilde yapılırken çocukluk çağında olan bebekler için dilin fonksiyonlarına bakılması gerekir. Çocuktan muayene sırasında heceler ve sessiz harflerin söylenmesi istenebilir.
Dil Bağı Tedavisi
Dil bağı tedavisi ile ilgili olarak doktorun nasıl bir müdahale yapacağına karar vermesi muayene sonuçlarına göre olur. Bu aşamada müdahalenin gerekli olup olmadığı da önemli bir konudur. Bebekte herhangi bir soruna yol açmıyorsa bu durumda hasta takibi yapılarak çocuğun durumu gözlemlenir.
Dil bağı bebek ya da çocukta beslenme sorunu veya dilin fonksiyonlarını yerine getirme konusunda problem yarattığı takdirde ise cerrahi müdahaleye gerek duyulabilmektedir. Cerrahi müdahale yapılması durumunda iyileşme süreci de dil bağının özellikleri ve müdahalenin durumuna göre değişkenlik gösterebilir.
Dil Bağı Ameliyatı
Dil bağı ameliyatı doğumla birlikte ortaya çıkan bu rahatsızlığın giderilebilmesi için yapılır. Bu tür bir problem emzirme sırasında sorun oluşmasına yol açabileceği gibi konuşma ve diş sağlığını da etkileyebilir.
Dilin hareket kabiliyetinde kısıtlamalara yol açan bu rahatsızlık cerrahi müdahale ile tedavi edilebilmektedir. Ankiloglossi olarak tanımlanan bu rahatsızlığın doğuştan geldiği görülmektedir. Bazı durumlarda kalıtsal olarak ortaya çıkan dil bağı erkek bebeklerde daha sık görülür.
Dil bağı tedavisi sırasında ameliyat tercih edildiğinde Frenotomi prosedürü uygulanır. Bu durumda cerrahi alet veya steril bir makas aracılığı ile kesiler dil bağı adı verilen yapıya atılır. Anesteziye genellikle ihtiyaç duyulmazken bazı durumlarda 6 aydan büyük çocuklar için anestezi de gerekebilir.