Diş Çürüğü, dişin sert yüzeyinin (mine) asitler tarafından kademeli olarak parçalandığı bir süreçtir. Bu asitler, ağızda yaşayan ve dişlerin üzerinde sürekli oluşan yapışkan bir film olan plakta bulunan bakteriler tarafından üretilir.İçindeki bakteriler şekerleri ve plakları asitlere dönüştürür. Bu asitler dişin sert yüzeyi ile temas ettiklerinde onu parçalamaya başlarlar. Diş çürümesi süreci uzun bir süre boyunca meydana gelebilir ve tedavi edilmezse sonunda dişte bir deliğe (boşluğa) yol açabilir.Bu makalemizde ”Diş Çürükleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler”den bahsedeceğiz.
Diş çürüğü önlenebilir bir hastalıktır. Bunu önlemenin en iyi yolu dişlerinizi düzenli olarak fırçalamak ve diş ipi kullanmak ve düzenli kontrol ve temizlik için diş hekiminizi görmektir. Çürük varsa dolgu ile tedavi edilebilir.
Diş Çürüğü Belirtileri
Diş çürüğünün erken evrelerinde herhangi bir belirti görülmeyebilir. Çürüme kötüleştikçe şunlara neden olabilir:
- Sıcak, soğuk veya tatlı yiyeceklere karşı hassasiyet
- Çiğnerken ağrı
- Dişte görünür bir delik
Diş Çürüğü Nedenleri
Diş çürüğü, aşağıdakileri içeren faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanır:
- Ağızdaki bakteriler: Ağızda birçok farklı bakteri türü vardır. Bu bakterilerin bazıları diş minesine zarar verebilecek asitler üretir.
- Plak: Plak, dişlerin üzerinde sürekli oluşan yapışkan bir filmdir. Gıda parçacıkları, tükürük ve bakterilerden oluşur.
- Tükürük Azlığı: Tükürük, tükürük bezleri tarafından üretilen berrak bir sıvıdır. Ağzı temiz ve nemli tutmaya yardımcı olur.
- Şekerler ve karbonhidratlar: Ağızdaki bakteriler şekerleri ve karbonhidratları asitlere dönüştürür. Bu asitler diş minesine zarar verebilir.
- Kötü ağız hijyeni: Düzenli olarak fırçalamamak veya diş ipi kullanmamak gibi kötü ağız hijyeni alışkanlıkları, dişlerde plak ve bakteri birikmesine neden olabilir. Bu diş çürüklerine yol açabilir.
Diş Çürüklerinin Tedavisi
Diş çürükleri dolgu ile tedavi edilebilir. Kullanılan dolgu türü, boşluğun boyutuna ve konumuna bağlı olacaktır. Dolgular altın, gümüş veya kompozit reçine gibi farklı malzemelerden yapılabilir.
Diş hekimi önce dişin etrafındaki alanı lokal anestezik ile uyuşturur. Daha sonra çürüğü dişten çıkaracak ve alanı temizleyecektir. Dolgu daha sonra dişe yerleştirilecektir. Diş hekimi daha sonra dolguyu şekillendirecek ve parlatacaktır.
Diş çürüğü şiddetli ise kanal tedavisi gerekebilir. Bu prosedür, enfekte olmuş dokunun dişin içinden çıkarılmasını içerir. Daha fazla hasar görmesini önlemek için dişin üzerine bir kron da yerleştirilebilir.
‘Diş Çürükleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler’ yazımızla ilgili bir sorunuz varsa yorumlarda belirtebilirsiniz.Diş Çürükleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler