Dişeti kanamaları diş eti kanaması için kullanılan tıbbi terimdir. Diş eti iltihabı olan diş eti iltihabının yaygın bir belirtisidir. Diş eti iltihabına genellikle dişlerde oluşan yapışkan bir bakteri filmi olan plak neden olur. Plak diş etlerini tahriş ederek kırmızı, şiş ve kanamaya neden olabilir.
Dişeti kanaması genellikle ağrılı değildir. Bununla birlikte, periodontitis gibi daha ciddi sorunların bir işareti olabilir. Bu nedenle diş etleriniz sık sık kanıyorsa veya kanama şiddetliyse diş hekimine görünmeniz önemlidir.
Dişeti kanamasını önlemeye yardımcı olmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır. İlk olarak, dişlerinizi günde iki kez fırçalayın ve her gün diş ipi kullanın. Bu, dişlerinizdeki plakların temizlenmesine yardımcı olacaktır. İkincisi, profesyonel temizlik için diş hekiminizi düzenli olarak görün. Son olarak, sigarayı bırakın. Sigara içmek diş eti iltihabı ve diğer diş problemleri için önemli bir risk faktörüdür.
Diş etleriniz zaten kanıyorsa, iyileşmelerine yardımcı olmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır. İlk önce dişlerinizi nazikçe fırçalayın ve diş ipi kullanın. İkinci olarak, florür içeren bir gargara kullanın. Üçüncüsü, mümkün olan en kısa sürede diş hekiminize görünün.
Diş eti kanaması, diş eti iltihabının yaygın bir belirtisidir. Bununla birlikte, daha ciddi sorunların bir işareti de olabilir. Diş etleriniz sık sık kanıyorsa veya kanama şiddetliyse, mümkün olan en kısa sürede diş hekiminize görünün.
Diş Eti Kanamasının Sebepleri
Diş eti kanaması yaygın bir ağız sağlığı sorunudur. Çok sert fırçalama, diş eti iltihabı ve periodontitis gibi birçok olası neden vardır.
Çok sert fırçalamak ,diş eti kanamasının en yaygın nedenlerinden biridir. Dişlerinizi fırçalarken yumuşak, dairesel hareketler kullanmalısınız. Ayrıca yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanmalısınız. Çok sert fırçalarsanız diş etlerinize zarar verebilirsiniz. Bu iltihaplanma ve kanamaya neden olabilir.
Gingivitis diş etlerinin iltihaplanmasıdır. Genellikle plak oluşumundan kaynaklanır. Plak, dişlerinizde oluşan yapışkan bir bakteri tabakasıdır. Plakayı çıkarmazsanız sertleşerek tartar oluşturabilir. Tartar diş etlerinizin iltihaplanmasına ve kanamasına neden olabilir.
Periodontitis, diş eti kanamasının bir başka olası nedenidir. Periodontitis, diş eti iltihabının daha ciddi bir şeklidir. Dişlerinizi destekleyen doku ve kemik hasar gördüğünde ortaya çıkar. Tedavi edilmeyen diş eti iltihabınız varsa bu olabilir. Periodontitis diş kaybına neden olabilir.
Diş eti kanaması yaşıyorsanız diş hekiminize görünmelisiniz. Kanamanın nedenini belirleyebilir ve tedavi önerebilirler.
Diş Eti Kanamasına Ne İyi Gelir
Yeterli C vitamini, demir veya folik asit almıyorsanız, diş eti kanamanız daha olası olabilir. Dengeli bir diyet yapın ve vitamin takviyesi almanız gerekip gerekmediği konusunda doktorunuzla konuşun.
Diş eti kanamalarını tedavi etmek ve önlemek için evde yapabileceğiniz birçok şey vardır:
Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamak ve diş ipi kullanmak
Florür içeren bir diş macunu kullanmak
Sağlıklı beslenme
Tütün ürünlerinden kaçınmak
Kanayan diş etleriniz diş eti hastalığından kaynaklanıyorsa, diş hekiminiz diş eti çizgisinin altından plak ve tartarı temizlemeyi içeren derin bir temizlik önerebilir. Enfeksiyonu temizlemek için antibiyotik almanız da gerekebilir. Şiddetli vakalarda, diş eti hastalığını tedavi etmek için ameliyat gerekebilir.Diş eti kanamaları ile ilgili bir sorunuz varsa bunu yorumlarda belirtebilirsiniz.