Diş eti şişmesi, bir dizi farklı şeyin neden olabileceği yaygın bir durumdur. Diş eti şişmesinin en yaygın nedeni, diş etlerinin iltihaplanması olan diş eti iltihabıdır. Diş eti iltihabına genellikle dişlerde plak birikmesi neden olur. Plak, dişlerde ve diş etlerinde oluşan yapışkan bir bakteri tabakasıdır. Plak çıkarılmazsa, diş etlerini daha fazla tahriş edebilecek ve şişmelerine neden olabilecek tartara dönüşebilir.
Diş Eti Şişmesi Neden Olur?
Diş eti şişmesinin diğer nedenleri arasında, dişleri destekleyen dokuların iltihaplanması olan periodontitis ve enfekte olmuş dişler olan apse dişler yer alır. Diş eti şişmesi, diş fırçası veya çok aşındırıcı diş ipi gibi diş eti yaralanmalarından da kaynaklanabilir.
Diş eti şişmesi ağrılı ve rahatsız edici olabilir. Ayrıca yemek yemeyi ve konuşmayı zorlaştırabilir. Şişlik şiddetli ise enfeksiyona yol açabilir.
Diş eti şişmeniz varsa en kısa zamanda diş hekiminize görünmelisiniz. Şişliğin nedenini belirleyebilecek ve en iyi tedavi yöntemini önerebileceklerdir. Diş eti şişmesinin tedavisi altta yatan nedene bağlı olacaktır.
Diş eti şişmesinin nedeni diş eti iltihabıysa, diş hekimi özel bir diş macunu veya gargara önerebilir veya diş ve diş etlerinin derinlemesine temizlenmesi olan diş taşı temizliği ve kök düzeltme adı verilen bir işlemi önerebilir. Diş eti şişmesinin nedeni periodontitis ise, diş hekimi antibiyotik veya ameliyat önerebilir. Diş eti şişmesinin nedeni apse olmuş bir dişse, diş hekimi bir kanal tedavisi veya diş çekimi önerebilir.
Bazı durumlarda diş eti şişmesi önlenebilir. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalayarak ve diş ipi kullanarak ve diş hekiminizi düzenli kontrol ve temizlik için görerek diş eti şişmesini önlemeye yardımcı olabilirsiniz.
Diş Eti Şişmesi Nasıl Geçer
Diş eti şişmesini evde tedavi etmenin birkaç farklı yolu vardır. İlk yol, ibuprofen gibi reçetesiz satılan anti-inflamatuar ilaçları almaktır. Şişmeyi azaltmak için tuzlu suyla durulamayı da deneyebilirsiniz. Başka bir evde çare, 10-15 dakika boyunca ağzınızın dışına soğuk kompres uygulamaktır. Diş teli gibi diş aletleriniz varsa, bunların diş eti şişmesine neden olmadığından emin olmak isteyeceksiniz. Hala sorun yaşıyorsanız, sorunun değerlendirilmesi için diş hekiminizden randevu alabilirsiniz.
Diş eti şişmesine enfeksiyon, iltihaplanma, alerji veya travma gibi birçok şey neden olabilir. Diş eti şişmesine neyin neden olduğundan emin değilseniz, diş hekiminizi görmek en iyisidir. Sorunu değerlendirebilecek ve sizin için en iyi tedavi planını bulabileceklerdir.
Diş Eti Şişmesi Neden Olan Hastalıklar?
Diş eti şişmesine neden olabilecek birkaç farklı hastalık vardır. Biri diş etlerinin iltihabı olan periodontitis. Buna bakteriyel bir enfeksiyon neden olabilir ve diş etlerinin şişmesine ve hassaslaşmasına neden olabilir. Diş eti şişmesine neden olabilen diğer bir hastalık, bir enfeksiyondan kaynaklanmayan diş eti iltihabı olan diş eti iltihabıdır. Bu, dişlerde plak birikmesinden kaynaklanabilir ve ayrıca diş etlerinin şişmesine ve hassaslaşmasına neden olabilir.
Şişmiş diş etleriniz varsa, nedenini belirleyebilmeleri için bir diş hekimine görünmeniz önemlidir. Altta yatan hastalığı tedavi etmek, diş eti şişmesini tedavi etmenin en iyi yoludur.