İçindekiler
Doğuştan Gelen Diş Eksikliği
Sanılanın aksine doğuştan gelen diş eksikliği, oldukça yaygın bir durumdur. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar neticesinde yetişkinlerin %20’sinde doğuştan gelen bir diş eksikliği olduğu gözler önüne serilmiştir. Bu diş eksikliği bir dişten kaynaklanabildiği gibi, 2 dişten de kaynaklanabilmektedir.
Doğuştan Gelen Diş Eksikliği Nedir?
Büyüme ve gelişim dönemi olarak kabul edilen aralıkta ilk 6 ve 24 ay aralığında bütün süt dişlerinin sorunsuz ve eksiksiz bir şekilde çıktığı bilinir. Çürük ve benzeri bir durum olmaması durumunda ise süt dişleri 6 yaşında dökülmeye başlar. 12 yaşına kadar ise süt dişleri dökülür ve yerine yenisi çıkmış olur.
Çocuklarda 6 ve 12 yaş arasında kalan süreç, süt dişlerinin sallanıp döküldüğü, yerine ise yenisinin çıktığı dönem olarak bilinir. Ancak bazı durumlarda süt dişleri sallanmaz, dökülmez. Bu sebeple de yerine yenileri gelmez. Bu duruma neden olarak ise dişin gömük olarak kalması ve çıkmaması, yani doğuştan eksik kalması gösterilebilir. Her iki durumda da diş eksik olur. Bu durumun hangi nedenden kaynaklandığı ise ancak diş röntgeni çekilerek anlaşılabilir. Röntgen sonucunda gömülü diş görülmemesi durumunda ise doğuştan eksik diş olduğu anlaşılır.
Doğuştan Gelen Diş Eksikliğine Çözümler
Doğuştan ya da sonradan meydana gelecek olan diş eksikliğini gidermek için uygulanması mümkün olan birçok yöntem vardır. Bu yöntemlerden hangisinin kullanılacağı ise kişinin sağlık durumuna ve eksik diş sayısına bakılarak belirlenmektedir. Genel olarak uygulanan yöntemler ise köprü, implant ve protez gibi yöntemlerdir. Bununla birlikte diş telinin de tercih edildiğini söylemek mümkündür.
Diş Neden Doğuştan Eksik Olabilmektedir?
Doğuştan diş eksikliği nedenleri birden fazladır. Genel olarak bakıldığında dişlerin gelişimini destekleyen 3 spesifik genin varlığından söz etmek mümkündür. Bu 3 genden herhangi birinin mutasyona uğraması durumunda ise doğuştan diş eksikliğinin meydana gelmesi kaçınılmaz olmaktadır.
Gen mutasyonuna ek diş laminesinin eksik olması da doğuştan diş eksikliğine sebep olabilecektir. Laminenin eksik olması, kendisine karşılık gelen dişin de eksik olmasını beraberinde getirecek, bu durumda ise diş oluşumu desteklenmeyecektir.