İmplant Kullanım Ömrü
İmplant kullanım ömrü söz konusu olduğunda, dikkate alınması gereken en önemli şeylerden biri, ne kadar süre dayanacaklarıdır. Diş implantları uzun vadeli bir yatırımdır ve onlara harcadığınız paraya değeceklerinden emin olmak istersiniz.
İyi haber şu ki, diş implantlarının çok yüksek bir başarı oranı var. Hatta çoğu zaman diş kayıplarına kalıcı çözüm olarak kabul edilirler. Uygun bakım ile, diş implantlarınız ömür boyu sürebilir.
Bununla birlikte, hiçbir diş implantının sonsuza kadar dayanma garantisinin %100 olmadığını akılda tutmak önemlidir. Dental implant kullanım ömrü uzun olsa da bu ömrü etkileyebilecek bir dizi faktör vardır, bunlar arasında:
Ağız hijyeni alışkanlıklarınız: Dişlerinizi düzenli olarak fırçaladığınızdan ve diş ipi kullandığınızdan emin olun, çünkü bu, implantlarınızı temiz ve bakterisiz tutmanıza yardımcı olacaktır.
Genel sağlığınız: Diyabet ve osteoporoz gibi durumlar implant başarısızlığı riskini artırabilir.
Diş implantlarınızın kalitesi: Yüksek kaliteli malzemeler kullanan saygın bir implant diş hekimi seçtiğinizden emin olun.
Diş implantlarınızın konumu: Arka dişler gibi yüksek stresli bölgelere yerleştirilen implantların başarısız olma olasılığı daha yüksektir.
Uygun bakım ile, diş implantlarınız size güzel, doğal görünümlü bir gülümseme vererek uzun yıllar dayanabilir.
İmplant Ömrü Ne Kadar? – İmplant Ömrünü Etkileyen Faktörler
Bir diş implantının ne kadar süre dayanacağını etkileyebilecek birçok faktör vardır. Bunlar implantın tipini, implantın yerini, yerine konulan dişin tipini, hastanın sağlığını ve hastanın ağız hijyeni alışkanlıklarını içerir.
Diş implantının en yaygın türü titanyum implanttır. Titanyum çok güçlü ve dayanıklı bir metaldir ve aynı zamanda biyolojik olarak uyumludur yani vücut tarafından reddedilmez. Titanyum implantların uzun yıllar dayandığı kanıtlanmıştır ve eksik dişler için çok güvenli ve etkili bir tedavi olarak kabul edilirler.
İmplantın yeri de ömrünü etkileyebilecek bir faktördür. Ağzın ön kısmına küçük azı veya köpek dişi bölgesine yerleştirilen implantlar, ağzın arka kısmına yani azı bölgesine yerleştirilen implantlardan daha uzun ömürlü olma eğilimindedir. Bunun nedeni, ön dişlerin arka dişlere göre daha sık kullanılması ve dolayısıyla implant üzerinde daha az baskı oluşmasıdır.
Değiştirilen dişin türü de implantın uzun ömürlü olmasında bir faktördür. Kesici dişlerin veya ön dişlerin yerine kullanılan implantlar, azı dişlerinin veya arka dişlerin yerine kullanılanlardan daha uzun ömürlü olma eğilimindedir. Bunun nedeni, ön dişlerin çiğneme sırasında çok fazla kuvvete maruz kalmamasıdır.
Hastanın sağlığı da implantın uzun ömürlü olmasında etkendir. Sağlığı iyi olan ve ağız hijyeni alışkanlıkları iyi olan hastalar, olmayanlara göre daha uzun süre dayanan implantlara sahip olma eğilimindedir.
Titanyumdan yapılan ve ağzın ön kısmına premolar veya köpek dişi bölgesine yerleştirilen implantlar en uzun ömürlü olma eğilimindedir. Bununla birlikte, tüm implantlar zamanla aşınmaya ve yıpranmaya tabidir ve bu nedenle eninde sonunda değiştirilmeleri gerekecektir.