İçindekiler
Konjenital Diş Eksikliği
Doğuştan eksik dişleriniz varsa bu, dişlerinizin bir kısmı olmadan doğduğunuz anlamına gelir. Bu, dişlerin herhangi birini etkileyebilen oldukça yaygın bir durumdur, ancak en sık yirmi yaş dişlerinde görülür. Bazı durumlarda, insanlar yirmi yaş dişlerinin dördü olmadan doğarlar.Konjenital diş eksikliği durumunun ortaya çıkmasının birkaç nedeni vardır. Genetik bir bozukluk veya Cleidocranial displazi gibi sendromlara bağlı olabilir. Bazen bunun nedeni, dişlerin anne karnında hiçbir zaman gerektiği gibi gelişmemiş olmasıdır.Doğuştan eksik dişleriniz varsa, durumu değerlendirebilmeleri için bir diş hekimine görünmek önemlidir. Bazı durumlarda, sorunu düzeltmek için diş implantları veya başka diş işlemleri yaptırmanız gerekebilir.
Konjenital Diş Eksikliği İçin Genel Tanım
Doğuştan diş eksikliği, kişinin dişleri ilk çıktığı veya gelişmekte olduğu dönemde eksik olan bir diştir. Bunun nedeni dişin hiç gelişmemesi veya dişin gelişim sırasında vücut tarafından emilmesi olabilir. En yaygın doğuştan eksik dişler, ağzın her iki yanında köpek dişlerinin yanında yer alan dişler olan maksiller yan kesici dişlerdir. Bu durumun tedavisi ciddiyetine bağlıdır ve tedavi yapılmamasından diş implantlarına veya diğer protezlere kadar değişebilir.
Konjenital Diş Eksikliği Nedeni İle Yüz Çökmesi
Yüz çökmesi, bir veya daha fazla dişin doğuştan eksik olması durumunda ortaya çıkabilen tıbbi bir durumdur. Bu durum, yeme ve konuşma güçlüğü ve enfeksiyon riskinin artması gibi bir dizi ciddi soruna yol açabilir. Yüz çökmesi, yüz kendi içine çökmeye başlayabileceğinden görünümde değişikliğe de neden olabilir.
Yüz çökmesi tedavisi tipik olarak diş implantlarının yerleştirilmesini içerir. Bazı durumlarda implantlara destek sağlamak için kemik grefti de gerekebilir. Tedavinin amacı, işlevi ve estetiği geri kazandırmaktır.
Bir veya daha fazla dişiniz eksikse, diş hekiminizle yüz çökmesi olasılığı hakkında konuşmanız önemlidir. Erken tedavi genellikle ciddi komplikasyonların gelişmesini önlemeye yardımcı olabilir.
Konjenital Diş Eksikliği için İmplant Tedavisi
Doğuştan diş eksikliğinin tedavisi için çeşitli seçenekler vardır, ancak en yaygın olanı diş implantı yerleştirilmesidir. Bir diş implantı, eksik diş kökünün yerini alması için çene kemiğine yerleştirilen küçük bir titanyum vidadır. İmplant yerinde iyileştikten sonra üzerine yapay bir diş (taç) takılabilir. Bu, eksik dişin işlevini ve görünümünü geri yükleyecektir.
Sizde veya çocuğunuzda doğuştan diş eksikliği varsa, diş hekiminizle bir tedavi seçeneği olarak diş implantları hakkında konuşun.