Ramazanda ağız ve diş sağlığı prensipleri normal zamandaki alışkanlıklardan farklılık göstermez.Ramazan ayında ağız sağlığınızı korumak istiyorsanız sigara, kahve ve diğer asitli içecekleri azaltmalısınız. Bu içecekler ağızda kuruluğa neden olabilir ve bu da başka sorunlara yol açabilir. Bol su içmeye özen gösterin, öğün atlamayın.
Ramazan ayında iftar ve sahurdan sonra dişlerinizi fırçalamanız çürükleri önlemek için önemlidir. Sadece dişlerinizi fırçalamakla kalmayıp, diş etlerinizi ve dilinizi de iyice temizlemelisiniz. Bunun için antiseptik bir gargara, gargaranız yoksa tuzlu su kullanabilirsiniz. Sigara içiyorsanız, ağız sağlığınızı iyileştirmek için Ramazan ayında ara vermeniz de önemlidir.
Oruç Tutarken Ağız Kokusunun Olmasının Sebepleri
Diş çürüğü ve ağızda iltihaplanma ağız kokusunu tetikleyebilir. Ağızda bir bakteri çoğalabilir ve ağız kokusuna neden olabilir. Aşınmış köprü ve protezler gıda birikimine yol açarak kötü kokulara neden olabilir.
Ramazan ayında oruçluyken insanların yiyecekleri çiğnememesi tükürük salgısının azalmasına neden olur. Tükürük olmadan plak dişlerde daha kolay birikir. İnsanlar Ramazan ayında daha az yiyip içtikleri için genel olarak ağızda daha az tükürük vardır bu sebeple de ağız kokusunda hatırı sayılır derece de artışlar meydana gelmektedir.
Ramazan Ayında Diş Fırçalamak Orucu Bozar mı
Diyanet İşleri Başkanlığı, diş fırçalamanın tek başına orucu bozmadığını söylemektedir. Ancak diş fırçalama işlemi sırasında boğaza diş macunu veya su kaçarsa oruç bozulur. Riske girmeden sahur ve iftardan sonra dişleri fırçalamak en doğrusu olacaktır. Orucu bozmaktan korkan kimse sabah dişlerini macunsuz fırçalayabilir.
Ağız ve Diş Sağlığımız için Hangi Besinleri Tüketmeliyiz
Ramazan boyunca susuz kalmamak, bol meyve ve sebze yemek ve ağır, tuzlu veya baharatlı yiyeceklerden kaçınmak önemlidir. Yavaş ve iyice yemek yemek de sindirime yardımcı olacaktır. Ramazan ayında diş sağlığı için yenebilecek bazı bazı besinleri sizin için listeledik.
-Peynir: Peynir, güçlü dişler için gerekli olan kalsiyum bakımından yüksektir. Ayrıca ağızda boşluklara yol açabilen asitliği azaltmaya yardımcı olur.
-Yoğurt: Peynir gibi yoğurt da kalsiyum açısından yüksektir ve ağızdaki asitliği azaltmaya yardımcı olabilir. Ek olarak, yoğurt, ağızda zararlı bakterilerin büyümesine karşı savaşmaya yardımcı olabilecek probiyotikler içerir.
-Yeşil ve siyah çay: Çay, ağızda bakteri üremesini azaltmaya yardımcı olabilecek polifenoller içerir. Yeşil ve siyah çay ayrıca boşlukları önlemeye yardımcı olabilecek florür içerir.
-Kuruyemişler: Kuruyemişler iyi bir protein ve E vitamini kaynağıdır. E vitamini sağlıklı diş etlerini korumak için önemlidir.
-Su: Ağız sağlığı için su şarttır. Yiyecekleri ve bakterileri diş ve diş etlerinden temizlemeye yardımcı olur. Ağız sağlığını korumak için gün boyunca su içmek önemlidir.
Ramazanda Ağız ve Diş Sağlığı