İçindekiler
Safra Kesesi Ameliyatı
Kolesistektomi olarak da bilinen safra kesesi ameliyatı, karaciğerin altında bulunan küçük bir organ olan safra kesesini çıkarmak için kullanılan bir prosedürdür. Safra kesesi, yağın sindirilmesine yardımcı olan bir sıvı olan safrayı depolar ve serbest bırakır.
Safra kesesi ameliyatı genellikle safra kesesi hasta olduğunda veya taş geliştirdiğinde gereklidir. Safra kesesi hastalığının belirtileri karın ağrısı, mide bulantısı, kusma ve sarılığı içerir. Tedavi edilmediği takdirde safra kesesi hastalığı ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Safra kesesi ameliyatı sırasında karında küçük bir kesi yapılır ve safra kesesi çıkarılır. Prosedür laparoskopik olarak (küçük aletler ve karındaki birkaç küçük kesiden sokulan bir kamera kullanılarak) veya açık cerrahi (daha büyük bir kesi) ile yapılabilir. Açık cerrahinin komplikasyonlara neden olma olasılığı daha yüksek olsa da her iki ameliyat türü de genellikle güvenli ve etkilidir.
Safra kesesi ameliyatından iyileşme genellikle hızlı ve ağrısızdır. Hastalar ameliyat bölgesinde hafif bir rahatsızlık hissedebilir, ancak bu birkaç gün içinde düzelecektir. Çoğu insan birkaç hafta içinde normal aktivitelerine dönebilir. Tamamen iyileşmesi birkaç hafta sürebilir.
Safra Kesesi Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Safra kesesi ameliyatının en yaygın türü, safra kesesinin çıkarılmasını içeren bir kolesistektomidir. Bu prosedür tipik olarak laparoskopik olarak gerçekleştirilir, yani karın duvarında küçük kesikler yapılır ve cerrahın karnın içini görmesine izin vermek için bir kamera yerleştirilir. Safra kesesi daha sonra karaciğerden ve diğer çevre yapılardan ayrılarak vücuttan uzaklaştırılır. Tüm prosedürün tamamlanması genellikle 1 ila 2 saat sürer.
Bazı durumlarda, açık kolesistektomi adı verilen daha invaziv bir prosedür gerekebilir. Bu prosedür sırasında, cerrah safra kesesine erişmek için karında daha büyük bir kesi yapacaktır. Bu tür bir ameliyatın tamamlanması tipik olarak 2 ila 3 saat sürer.
Kolesistektomiye ek olarak, belirli durumları tedavi etmek için kullanılabilecek başka safra kesesi ameliyatı türleri de vardır. Bunlar, laparoskopik ortak safra kanalı keşfi (safra kanalından safra taşlarının çıkarılması için) ve laparoskopik radyofrekans ablasyonu (safra kesesindeki kanserli tümörlerin tedavisi için) içerir. Bu prosedürlerin süresi değişebilir, ancak genellikle tamamlanması 1 ila 2 saat sürer.
Safra Kesesi Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Safra kesesi ameliyatının ana riski enfeksiyondur. Her ameliyat enfeksiyon riski taşır ancak safra kesesi ameliyatında safra kesesinin bağırsağa yakınlığı nedeniyle risk artabilir. İşlemden önce ve sonra antibiyotik almak gibi enfeksiyon riskini azaltmak için adımlar atmak önemlidir.
Diğer bir risk ise safra yollarının veya diğer organların hasar görmesidir. İşlem sırasında cerrah yanlışlıkla safra kanallarına veya bağırsaklar veya karaciğer gibi yakın organlara zarar verebilir. Bu, ağrılı ve tedavisi zor olabilen safra kaçağı gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
Ayrıca kanama riski de vardır. Bu, herhangi bir ameliyatta bir risktir, ancak safra kesesi birkaç kan damarı ile çevrili olduğu için safra kesesi ameliyatında özellikle riskli olabilir.
Safra Kesesi Alınırsa Ne Olur?
Safra kesesi alındığında, safra artık safra kesesinde depolanmaz, bunun yerine doğrudan ince bağırsağa salınır. Bu, vücudun yiyecekleri sindirme biçiminde bazı değişikliklere yol açabilir. Örneğin, bazı insanlar yağlı yiyecekler yedikten sonra artan gaz ve şişkinlik yaşayabilir.
Vücut genellikle sindirimdeki değişikliklere uyum sağlayabilir ve çoğu insan uzun vadeli herhangi bir yan etki yaşamaz. Bununla birlikte, safra kesesi çıkarılırsa, sindirime yardımcı olmak için diyet değişiklikleri yapmak önemlidir. Örneğin, genellikle daha küçük öğünlerde daha sık yemek yemeniz ve yüksek yağlı yiyeceklerden kaçınmanız önerilir.
Bazı ilaçların safra kesesi olmadan vücut üzerinde farklı etkileri olabileceğinden, ayarlanması gerekebilecek ilaçlar hakkında bir doktorla konuşmak da önemlidir. Ek olarak, alınan herhangi bir takviye, bazıları sindirime müdahale edebileceğinden, bir doktorla tartışılmalıdır.