İçindekiler
Çene Ağrısı
Çene ağrısı, çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkan oldukça yaygın bir sağlık sorunudur. Genellikle eklem problemi yaşayan bireylerde görülen çene ağrısına bayanlarda daha sık rastlanmaktadır. Çene ağrısına neden olan faktörün belirlenip tedaviye başlanmaması durumunda kişilerin günlük hayatlarını büyük ölçüde sekteye uğratmaktadır. Çene ağrısı, her ne kadar acil bir hastalık gibi görünmese de büyük hastalıkların da habercisi olabileceğinden hayati risk taşımaktadır.
Hafif başlayan ve zaman içerisinde sıklaşarak şiddetini artıran bu ağrılara maruz kalmamak, aynı zamanda sağlığınızı tehlikeye atmamak için çene ağrısı belirtilerini fark ettiğiniz an doktora başvurmalısınız. Size uygun tedaviyi almanız; eklem, kas ve diş sağlığınız açısından oldukça önemlidir.
Çene Ağrısı Nasıl Olur?
“Çene ağrısı nasıl olur?”, “Çene ağrısı belirtileri nelerdir?” ve “Ağrı başlamadan engel olmak mümkün mü?” gibi soruları bu bölümde yanıtlamaya çalışacağız.
Çene ağrısı, yemek yemek ve konuşmak gibi en temel ihtiyaçları olumsuz etkilediğinden günlük yaşamı en fazla aksatan eklem ve kas ağrısı olduğunu söylememiz mümkündür. Çeşitli nedenlerle ortaya çıkan bu ağrının, bazı hastalarda zaman zaman yüzün belirli bölgelerine de yayıldığı gözlemlenmiştir.
Bazen çene ağrısı öncesinde birtakım belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu belirtilerden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- Çeneyi açıp kapatma sırasında ortaya çıkan sesler,
- Çene altında yer alan ve genellikle ağrısız olan şişlik veya bezeler,
- Çenenin kısıtlanması veya tamamen kilitlenmesi durumunda,
- Dişlerde meydana gelen apse, diş eti kanamaları, diş eti şişlikleri,
- Sebebi bilinmeyen yüksek ateş,
- Sebebi bilinmeyen baş ağrısı gibi problemler meydana gelecek olan çene ağrısının ön habercisi olduğunu söyleyebiliriz.
Bu problemlerden bir veya birkaçı sizde de mevcutsa, çene ağrınız oluşuyor ve sık sık tekrarlıyorsa, aynı zamanda şiddetleniyorsa ve çene ağrısının sebep olacağı hastalık ihtimalinden şüpheleniyorsanız diş hekiminizden hemen bir randevu almalısınız.
Çene Ağrısı Neden Olur?
Bu soruya diş ve diş eti rahatsızları cevap olarak verilebilir fakat başka sebepler de çene ağrısına sebep olabilir. Çene kas ve ekleminde görülen ağrıya neden olan diğer bazı sebepler şunlardır;
- Migren ve baş ağrıları,
- Sinüzit,
- Çiğneme bozuklukları (diş kaybına bağlı tek taraflı çiğneme),
- Diş ve diş eti rahatsızlıkları,
- Stres,
- Hormonel değişimler,
- Uyku sırasında diş sıkma ve gıcırdatma,
- Kireçleme,
- Kemik dokusu iltihabı,
- Tiroid hastalığı,
- Travma,
- Eklem rahatsızlıkları,
- Multipl skleroz (MS) gibi nöropatik hastalıklar çene ağrısına neden olmaktadır.
“Çene ağrısı neden olur?” sorusu için birçok yanıt vermeye çalıştık. Fakat tüm bunlara rağmen bazen kesin tanıyı koymak mümkün olmayabilir. Bu durumda hastanın ağrının yerini ve şiddetini iyi analiz etmesi, tanı koyma ve tedavi süreci için oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra bahsi geçen hastalıklara ek olarak stres, yorgunluk, uykusuzluk gibi durumlarda tüm eklem ve kas sisteminde olduğu gibi çenede de ağrı görülme olasılığı oldukça yüksektir.
Çene Ağrısı Nasıl Geçer?
“Çene ağrısı nasıl olur?” ve “Çene ağrısı nasıl geçer?” sorularına cevap aramak, aslında ağrının sebebini bulmaktan geçmektedir. Bu noktada tedavi, ağrıyı ortaya çıkaran hastalığa göre yönlendirilen ilgili servislerde çeşitli yöntemler kullanılarak yapılmaktadır. Bunlardan bazıları evde yapabileceğiniz yöntemlerdir. Örneğin;
- Ağrı olan bölgeye kompres uygulamak (sıcak ve soğuk olabilir),
- Parasetamol içerikli ağrı kesici kullanımı,
- Çene egzersizi,
- Ağrıyan bölgeye yumuşak masaj uygulamak
Çene eklemi ağrısı semptomları izlenip tanı koyulduktan sonra ortaya çıkan tedavilerin yanı sıra küçük lokmalar ile çiğneme, çift taraflı beslenme, yumuşak diyeti gibi çeneyi yormayacak yöntemlerle de ağrı azaltılabilmektedir.
Çene ağrısı ciddiye alınması gereken kalp krizi habercileri arasında yer aldığından teşhisi ve tedavisi hayati öneme sahiptir. Bu nedenle “çene ağrısı nasıl geçer?” sorusunun cevabı, en net haliyle doktorlardadır. Doktorunuz fiziksel muayene sonrası gerek duyulursa kan tahlili ve görüntüleme testlerinin sonucuna uygun olarak ilaçlı veya ilaçsız tedavi sürecini başlatır. Bu nedenle önerilen çene eklemi ağrısı için evde yapılabilecek uygulamalar, sağlık kuruluşuna gitme sırasında ağrıyı baskılamak içindir.